Itäsuomalaiset kaupungit ja kulttuurialojen toimijat sytyttävät valot kulttuurin puolesta 24.11.

Ihmisiä nojaamassa laivan kaiteeseen, taustalla valkoinen taivas ja sinistä savua.

Pohjois-Savosta alkunsa saanut tempaus laajentui Saimaa-ilmiön kautta koko Itä-Suomen laajuiseksi kampanjaksi.

Itäsuomalaiset kaupungit ja kulttuurialojen toimijat sytyttävät valot kulttuurin puolesta illalla 24.11. Red Alert -hengessä. Nyt valaistaan muistutukseksi kulttuurin merkityksellisyydestä. Mikkelissä valaistaan konsertti- ja kongressitalo Mikaeli.

 – Idea sai alkunsa Kulttuuri kuulolla -kehittämistehtävässä, jossa ajatuksena oli laajentaa 2020 vuonna Siilinjärvellä toteutettua kampanjaa maakunnan laajuiseksi. Saimaa-ilmiön verkostojen kautta toteutuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä saatiin laajennettua nopeasti maakuntarajojen yli Itä-Suomen keskuskaupunkeihin muistuttamaan taiteen ja kulttuurin tärkeydestä. Tämä teema on ollut Saimaa-ilmiön keskiössä koko hankkeen ajan, ja tempaus myös nostaa esiin konkreettisesti kaupunkien välisen yhteistyön voimankertoo Saimaa-ilmiön Pohjois-Savon aluekoordinaattori Jarkko Kääriäinen.

Osallistu mukaan!

Kulttuuria arvostavat asukkaat voivat osallistua tempaukseen omin punaisin valaistuksin tai esimerkiksi käyttämällä kyseisenä ajankohtana jotain punaista ja postaamalla sen someen tunnisteilla #kulttuurivaikuttaa ja #kulttuurinpuolesta.

Kampanjan aikana halutaan nostaa esiin myös kulttuurin merkityksellisyyttä: kulttuuri vaikuttaa niin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Kulttuurilla on lukuisia todennettuja hyvinvointivaikutuksia. Lisäksi kulttuurilla on taloudellista painoarvoa. Kulttuurisesti kiinnostavat alueet houkuttelevat luovaa osaamista ja matkailijoita alueille. Luovilla ratkaisuilla voidaan lisätä tuottavuutta. Ennen koronapandemiaa luovat alat työllistivät Euroopan tasolla yli kaksi kertaa enemmän kuin autoteollisuus ja tietoliikenne yhteensä. Suomessa työllisiä oli noin 135 000 ja kulttuurin osuus bruttokansantuotteesta 3,3 prosenttia (EY-tutkimus, 2021).

Itä-Suomen laajuista Kulttuurin puolesta -valaistuskampanjaa toteuttavat yhteistyössä Kuopion, Iisalmen, Savonlinnan ja Lappeenrannan kaupungit, Tervon kunta, Saimaa-ilmiö 2026 -hanke, Mikkelin Mikaeli, Varkauden Teatteri, Savonlinnan teatteri, Etelä-Karjalan Osuuspankki, tapahtumapuutarha Botania sekä Savonlinnan kulttuurikellari.