Turku vei Vuoden museokaupunki-tittelin – Mikkeli loisti finalistien joukossa

Sodan ja Rauhan keskus Muisti

Mikkeliä ei valittu Vuoden museokaupungiksi Tampereella 25.11. järjestetyssä Suomen ensimmäisessä Kulttuurigaalassa. Voiton vei Turku. Hämeenlinnan ohella Mikkeli kuitenkin loisti finalistina palkintoraadille, johon oli kutsuttu noin kaksisataa kulttuurin, yhteiskunnan ja talouselämän vaikuttajaa.

Mikkelin valinta finalistiksi perustui Sodan ja rauhan keskus Muistin avautumiseen sekä Muistin uuteen tapaan hyödyntää tiedettä, mikä osaltaan uudistaa koko suomalaista museokonseptia. Finalistien joukkoon pääseminen oli Muistin toimitusjohtajan Olli-Pekka Leskisen mielestä merkittävä saavutus.

– Vaikka voittoa ei tullut, jo finalistien joukossa oleminen oli Mikkelille kunnianosoitus. Vastassa oli kaksi perinteistä ja vahvaa museokaupunkia. Olen erityisen iloinen siitä, miten Sodan ja rauhan keskus Muistin avautuminen on huomioitu ja miten se on tuonut Mikkelille positiivista mainetta, kommentoi Leskinen.

Mikkelin kaupungin museojohtaja Matti Karttunen kehuu Muistin tekemää työtä ja on iloinen huomiosta, jonka Mikkelin museotoiminta on saanut.

– Mikkeli on omalla tavallaan voittaja, koska olemme saaneet hienon tiedekeskuksen eli Muistin tänne. Tällaiset kunniamaininnat ja huomioinnit täytyy nyt osata hyödyntää oikealla tavalla. Laadukkaille museokohteille ja kulttuurille on paljon tilausta, ja vietetäänhän Mikkelissä ensi vuonna kulttuurin unelmavuotta, Karttunen sanoo.

Mikkelin kaupungin viestintäpäällikkö Heidi Hänninen näkee Vuoden museokaupunki -finalistina olemisen hyvänä muistutuksena paikallisista aarteistamme.

– Täyspottia ei tällä kertaa tullut, mutta Mikkeli on saanut valtakunnallista julkisuutta. Tämä on hyvä muistutus siitä, kuinka meidän paikallistenkin kannattaa olla ylpeitä esimerkiksi Sodan ja rauhan keskus Muistista. Museoteemasta vinkkaan jo etukäteen sen verran, että maaliskuussa vietettävä kaupungin syntymäpäivä keskittyy museoidemme ympärille, Hänninen sanoo.