Kaupunginjohtaja Timo Halonen korosti lasten itsenäisyysjuhlan puheessaan vapautta ja kehotti miettimään, miksi Suomi on hyvä paikka

Suomen lippu.

Mikkelin kaupunginjohtaja on pitänyt etäyhteydellä perinteiset itsenäisyyspäivän tervehdyksensä mikkeliläisille nelos- ja viitosluokkalaisille. Tämän vuotisessa puheessaan kaupunginjohtaja korosti vapauden merkitystä ja antoi koululaisille myös pienen kotitehtävän.

Kaupunginjohtaja Timo Halosen puhe

Hyvää päivää ja mitä parhainta Suomen itsenäisyyden juhlaa!

On aika juhlia 104-vuotiasta itsenäistä Suomea. Harmillisesti nykyinenkään koronatilanne ei loppujen lopuksi mahdollistanut yhteistä juhlaa Mikaelissa, mutta kiitän kouluja ja opettajia tähän päivään valmistautumisesta ja itsenäisyyden juhlistamisen vaalimisesta.

Itsenäisyyttä on todellakin syytä juhlia. Suomelle itsenäisyys ei ole ollut itsestäänselvä asia. Tätä ei koskaan sovi unohtaa. Itsenäisyyden eteen on jouduttu tekemään töitä, jopa taistelemaan ja tekemään uhrauksia. Itsenäisyys on sitä, että olemme kansakuntana yhtenäinen ja vapaa. Olemme valtio muiden joukossa ja osa kansainvälistä yhteisöä. Itsenäisyyteen kuuluu oikeuksia mutta myös velvollisuuksia. Me suomalaiset itsenäisenä kansakuntana muodostamme hyvän maan – pidetään yhdessä kiinni siitä, että maamme säilyy hyvänä myös tuleville sukupolville.

Suomea arvostetaan ulkomailla muun muassa rauhan puolestapuhujana. Me suomalaiset jos ketkä tiedämme, mitä rauha merkitsee ja osaamme arvostaa sitä. Siksi itsenäisyyspäivän aikaan muistelemmekin sotiemme veteraaneja ja kunnioitamme menneiden sukupolvien ponnisteluja Suomen eteen. Veteraaneja on kiittäminen vapaudesta ja kaikista itsenäisyyspäivistämme historiamme aikana. Kunnioitamme veteraaneja ennen kaikkea rauhan vuoksi.

Arvoisa juhlaväki

En pidättele teitä kauempaa kuin on tarpeen. Muutaman sanan haluan kuitenkin lausua vapaudesta. Vapaus on rauhan ohella tärkeä käsite ja se liittyy olennaisesti itsenäisyyteen.

Suomi on vapaa ja demokraattinen maa, mikä tarkoittaa sitä, että meillä on vapaat vaalit ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Meillä saa olla eri mieltä. Meillä asioista pystytään keskustelemaan. Isossa mittakaavassa sitä kutsutaan politiikaksi.

Suomessa vapaus merkitsee sitä, että me olemme nykyisin monimuotoinen yhteiskunta. Meitä on monenlaisia, ihonväriin, sukupuoleen, uskontoon ja taustaan katsomatta. Suomi on yksi tasa-arvoisimmista maista. Senkin eteen veteraanit aikoinaan taistelivat.  

Suomessa on hyvä elää ja olla. Annankin teille kaikille pienen mietintätehtävän. Sitä ei tarvitse heti toteuttaa, mutta asiasta voi jutella viimeistään varsinaisena itsenäisyyspäivänä 6.12. vaikkapa kotona. Mietintä kuuluu näin: Miksi juuri sinun mielestäsi Suomi on hyvä paikka?

Yhtä oikeaa vastausta ei tietenkään ole. Jokaisen vastaus on yhtä arvokas. Vastaus voi olla pitkä tai lyhyt. Yksikin sana riittää. Yhdelläkin itselleen tärkeällä sanalla voi kertoa, miksi Suomi on juuri omasta mielestä hyvä paikka.

Toivotan kaikille oikein hyvää itsenäisyyden juhlaa!