Suomessa aloitetaan kolmansien koronarokotusannosten täysimääräinen antaminen aikuisille – Essote tiedottaa tarkemmin lähiaikoina

Rokote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi torstaina suosituksen koronavirusrokotusten kolmannen annoksen jakamisesta kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut vähintään viisi kuukautta koronarokotuksen toisesta annoksesta.

– Meillä Essotessa on valmius nopeastikin laajentaa koronarokotuksia THL:n suosituksen suunnassa. Toki se kuormittaa palveluitamme, mutta näen tärkeänä edetä rokotuksissa, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Essotessa kolmannen koronarokoteannoksen ottaminen on edellyttänyt tähänkin asti ajanvarausta ja ajanvaraus tulee koskemaan myös uusia kolmannen annoksen kohderyhmiä.

– Uudet kohderyhmät tarkoittavat alueellamme noin 20 tuhatta uutta rokotettavaa, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Essote tiedottaa lähipäivinä tarkemmin kolmannen rokoteannoksen jakelun ja ajanvarausten aloittamisesta.

THL suosittelee myös koronarokotusten aloittamista 5–11-vuotiaille, jotka kuuluvat taustasairauksien perusteella THL:n määrittelemiin riskiryhmiin. 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta. Euroopan komissio myönsi lapsille tarkoitetulle Comirnaty-valmisteelle myyntiluvan 25.11.2021. Nykyisen arvion mukaan rokotteita voidaan saada maahan joulukuun puolivälissä.

Myös 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotusten ajanvarauksen avaamisesta tiedotetaan erikseen, kun lapsille tarkoitetun Comirnaty-rokotteen saatavuudesta on varmuus.

Uusi virusmuunnos saapui myös Suomeen

THL tiedotti 2.12. uuden omikronmuunnoksen löytymisestä Suomessa. Löydös tehtiin Uudellamaalla. Omikronmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia: Huolehdi suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin.

THL muistuttaa, että virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen.