Kaupunginhallitus sai valmiiksi talousarvioesityksensä – Päättäjät korostavat yhteisymmärrystä ja elinvoimaa tukevia ratkaisuja

Vihreitten Heli Kauppinen, perussuomalaisten Raimo Heinänen, keskustan Kirsi Olkkonen, sosiaalidemokraattien Satu Taavitsainen ja kokoomuksen Armi Salo-Oksa.

Kulunut syksy on ollut työntäyteinen sekä kaupungin viranhaltijoilla että luottamushenkilöillä. Talousarviotyöskentelyä on säestänyt strategian valmistelu. Molemmat suuret kokonaisuudet päätetään kaupunginvaltuuston kokouksessa 13. joulukuuta, jonne nyt valmisteltu talousarvio poikkeaa kaupunginjohtajan aikaisemmasta esityksestä.

Alkuperäinen talousarvio oli 6,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 7.12. muutoksista, joilla tähdätään parempaan tulokseen. Lisätalousarvion tulee olla valmis maaliskuun 2022 loppuun mennessä.

Kaupunginhallitus poisti esityksestä muun muassa Suomenniemen koulun ja yksityistieavustusten lakkauttamisen. Lisäksi kirjaston henkilöstö- ja aineistomäärärahoista ei leikata eikä tuntikehykseen kosketa. Kaikki muutokset ovat luettavissa tarkemmin talousarvioesityksen koosteesta, joka esiteltiin tiedotustilaisuudessa medialle keskiviikkona 8.12.

Talousarvioon kuuluu, että kaupunki aloittaa myös uuden toimenpideohjelman. Tällä kertaa ohjelman nimi on Palvelut ja tulevaisuus eli PaTu. Ohjelmassa käyttötalouden säästötavoite on vuositasolla 7,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 osalta tavoite on 3,7 miljoonaa euroa.

– Näillä toimenpiteillä ei kuitenkaan voida korjata taseen alijäämää, joten muut esillä olleet ratkaisut, etenkin energiaratkaisut, ovat edelleen pöydällä, painottaa kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Kaupunginjohtaja kiittelee poliittista yhteisymmärrystä. 

– Luotan siihen, että näillä ratkaisuilla on mahdollista edetä. Helppoa se ei ole ja paljon on taas pitkiäkin istuntoja edessä, mutta nyt meillä on näköalaa asioihin. Henkilöstölle uuteen toimenpideohjelmaan liittyvä suositus on se, että lomarahoja vaihdettaisiin vapaiksi ja että jossakin vaiheessa pidettäisiin vapaaehtoisia palkattomia vapaita, Halonen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Kohti elinvoimaista uutta Mikkeliä

Kaupunginhallituksen talousarvion tiedotustilaisuudessa oli paikalla harvinaisen tyytyväisiä luottamushenkilöitä. Yhteinen sävel on löytynyt syksyn virallisten kokousten ja epävirallisten tapaamisten aikana. Paikalla olivat kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat ja ryhmiensä edustajat. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.) oli estynyt tiistaisesta tilaisuudesta.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen (sd.) korosti puheenvuorossaan yhteistyön tulosta.

– Nyt on kaupunginhallituksella ollut ratkaisukeskeisyyttä. Hyvin tulimme toisiamme vastaan tietyissä asioissa. Olen, kuten koko ryhmämme, todella tyytyväinen tähän talousarvioon, Taavitsainen kommentoi.

Keskustan Kirsi Olkkonen jakeli vuolaasti kiitoksensa muille poliittisille ryhmille ja muistutti, kuinka syksyn aikana päätöksille on luotu hyvää pohjaa. Kokoomuksen Armi Salo-Oksa on tyytyväinen keskustelukulttuurin kasvamiseen ja muuttumiseen. Kiitosta saa myös kaupungin henkilöstö, joka on päässyt kertomaan omia ehdotuksiaan ja ideoitaan säästöihin ja toimenpiteisiin liittyen.

– Nyt on tehty myös kokousten taustalla kovasti töitä. Keskusteluyhteydet ovat toimineet poliittisten ryhmien välillä todella hyvin. Olemme hakeneet yhteistä näkemystä ja seuraavaksi lähdetään tavoittelemaan sovittuja asioita. Toki meillä on taas tiukat ajat tulossa, henkilöstöäkin saatetaan joutua vähentämään, Salo-Oksa puntaroi.

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Raimo Heinänen (ps.) on tyytyväinen, että nyt on keskusteltu asioista eikä politiikasta.

– Säästöjen kautta Mikkelin kaupungilla on mahdollisuus saada toimintaan parempi palveluorganisaatio, joka auttaa osaltaan myös elinvoimaa kehittymään, Heinänen sanoo.

Vihreitten Heli Kauppinen toivoo tulevilta syksyiltä helpompia päätöksiä. 

– Kaupunginhallitus on saanut sovitettua isoja asioita yhteen. Vihreät voi seistä tämän esityksen takana. Olen saanut ensimmäisenä hallitussyksynäni hyvän tuen ryhmältäni, toivottavasti tulevat ajat ovat helpompia, Kauppinen pohtii.

Tiedotustilaisuuden aikana kaikki paikalla olleet luottamushenkilöt korostivat myös elinvoiman merkitystä. Syksyn 2021 päätöksenteon teema ei ole siis unohtunut. Suuntaviivoja elinvoimallekin tarjoilee uusi valtuustostrategia, josta päätetään lopullisesti talousarvion kanssa vuoden viimeisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 13.12. Sen jälkeen kaupunginhallitus kokoontuu vielä kerran jouluviikolla.

Kuvassa vasemmalta alkaen vihreitten Heli Kauppinen, perussuomalaisten Raimo Heinänen, keskustan Kirsi Olkkonen, sosiaalidemokraattien Satu Taavitsainen ja kokoomuksen Armi Salo-Oksa.