Essote aloittaa 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotukset

Rokoteannoksia.

Essoten alueella aloitetaan koronarokotusten antaminen myös 5–11-vuotiaille sairautensa tai tilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Ajanvaraus toimii netissä ja ensimmäiset rokotusajat on avattu sunnuntaille 19.12.

– Nyt alkuvaiheessa tämän ikäryhmän rokotukset tapahtuvat vain Mikkelin neuvolassa, eli keskussairaalan perhetalolla. Rokotuspiste ei siis ole sairaalan pääaulassa, kuten muilla kohderyhmillä. Pyrimme palvelemaan myös iltaisin ja viikonloppuisin, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

5–11-vuotiaat saavat Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta 10 mikrogramman annoksina. Annos on pienempi kuin 12 vuotta täyttäneiden Comirnaty-rokotteen annos.

Tässä ikäryhmässä rokotetaan ainoastaan riskiryhmiin kuuluvia:

 • ylipaino, lasten painoindeksi (ISO-BMI) yli 30
 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen eli puolustuskykyä heikentävä hoito
 • synnynnäinen tai sairaudesta johtuva immuunipuutos
 • krooniset keuhkosairaudet
 • sydänsairaudet
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • neurologinen sairaus, johon liittyy hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • astma, joka vaatii päivittäistä lääkitystä

Ajanvaraus painottuu nettiin

Kolmatta koronarokoteannosta annetaan Etelä-Savossa jo kaikille 18 vuotta täyttäneille, jos edellisestä annoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta. Vuonna 1942 ja sitä ennen syntyneet voivat saapua kolmannelle rokotteelle ilman ajanvarausta rokotuspisteiden aukioloaikojen mukaan. Muiden tulee varata aika kolmannelle rokotteelle. Ajanvaraus painottuu nettiin.

Ajanvaraus Essoten nettisivuilla.