Valonlampi käynnistää Kulttuurin unelmavuoden

Valonlampi-mainos.

Kaupunkilaisten toive on kuultu ja Kulttuurin unelmavuosi alkaa uudenvuoden aattona valotapahtumalla, kun Pankalampi muuttuu Valonlammeksi 31.12.–2.1. Valonlampi käynnistyy perinteisestä kaupungin järjestämästä lasten ilotulituksesta perjantaina kello 18, jonka jälkeen valoinstallaatiot syttyvät eri puolilla Pankalampea.

– Valo on nykyihmisen leirituli, joka kokoaa ihmiset yhteen terveysturvallisesti ulkona. Tämän kaltainen kokonaisuus mahdollistaa omaehtoisen osallistumisen ja kokemisen yhtä iltaa pidemmällä aikavälillä, sanoo Kulttuurin unelmavuoden hankepäällikkö Jatta Juhola.

Konsertti- ja kongressitalo Mikaelin ulkopinnoilla nähdään valo- ja videoinstallaatio Revontulimaailma, jonka keskeyttää puolen tunnin välein Vangittu ilotulitus -teos, joka “räjäyttää” talon värikkääksi ilotulitusmereksi. Molempia teoksia elävöittämässä on niitä varten suunniteltu äänimaailma.

Mikaelin seinään heijastetaan lisäksi Just Dance -videoinstallaatio, jonka tarkoituksena on houkutella tanssiin, yhdistellen viimeisintä projektiotekniikkaa, 3D-hahmosuunnittelua, Just Dance -koukuttavuutta ja jo kivikaudella suosittua varjoleikkiä.

Pankalammen ympäristössä nähdään taianomainen purppuran, sinisen ja punaisen sävyissä hehkuva Satumetsä-valoinstallaatio, sen toisella puolella oleva värikkäin sävyin luotu Kontrastien metsä, joenvarressa sykähdyttävä Virrat-valoinstallaatio ja Pankalammen pinnan yli lakaiseva valokiilojen rivistö Vaeltavat kiilat. Saattotielle johtava Toiveiden metsä -tulitaideteos, jossa polun reunoja valaisevat sadat ulkotulet, on koettavissa ainoastaan perjantaina.

Valotapahtuman suunnittelu ja tapahtuman teokset toteutetaan tiiviinä yhteistyönä Lumio Eventsin, Gaia Musicin, 3Dbase:n ja OiOi:n kesken.

Valosuunnittelija Janne Pajarinen korostaa ympäristön omaa satumaisuutta ja yllätyksellisyyttä.

– Mikkelin uudenvuoden valosuunnittelun kivijalkana ovat paikallisuus, läsnäolo, luonnollisuus ja irtautuminen. Tapahtuman tarkoituksena on luoda kävijälleen muistijälki meitä mikkeliläisiä ympäröivän luonnon kauneudesta. Jokainen seitsemästä valaistuskohteesta vie meitä kohti uutta, yllätyksellistä ja parempaa vuotta 2022.

– Lähialueelta löytyy poikkeuksellisen korkeatasoista ääni-, valo- ja video-osaamista. Uudenvuoden tuotanto kasaa nyt paikalliset huippuosaajat yhteen, joten kokonaisuus rakentuu erittäin vahvan asiantuntemuksen pohjalta, kertoo Lumio Events Oy:n toimitusjohtaja Niko Väisänen.

Valoinstallaatiot ovat nähtävillä perjantaina kello 00.30 saakka sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 17–21.

Kulttuurin unelmavuoden tavoitteina ovat kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen, kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alan tekijöiden työllistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen alueella. Hanke edistää kokonaisvaltaisesti sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä. Hankkeen rahoittavat Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Mikkelin kaupunki.