Korona leviää herkästi Essoten alueella – Tällä viikolla jo yli sata uutta tartuntaa

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essoten alueella on todettu maanantain 27.12. ja keskiviikon 29.12. välillä jo 123 uutta koronavirustartuntaa. Määrä on ylittänyt kolmen päivän aikana koko viime viikon tartuntamäärän eli 112 tartuntaa.

– Hyvä, että ihmiset ovat käyneet ahkerasti koronatesteissä heti joulun jälkeen, sillä nyt tartunnat leviävät todella herkästi ja kovaa vauhtia. Yksistään tiistaina kirjattiin 56 tartuntaa ja se asettaa kovaa painetta tartunnanjäljitykseemme, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

– Valitettavasti myös henkilöstömme tartuntamäärät ovat lisääntyneet nopeasti ja tämä vaikuttaa merkittävästi toimintakykyymme. Joudumme nopeastikin perumaan ja siirtelemään varattuja aikoja, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Viiveellä saatavista koronanäytteiden sekvensointituloksista on löytynyt viruksen omikronmuunnosta, mutta myös aiempaa deltamuunnosta. Tartuntoja on tullut todella herkästi.

– Uudenvuoden vietossa kannattaa nyt todella tarkasti miettiä, miten isoissa porukoissa oleillaan. Yhtään oireisena en suosittelisi tapaamaan ketään oman perheen ulkopuolelta. Tartunnat ovat levinneet hyvin herkästi ilmateitse, Gärdström jatkaa.

Rokotussuojasta huolehtiminen on nyt viisasta, jotta mahdollisesta koronatartunnasta ei aiheutuisi vakavaa tautia. Essoten koronarokotuksissa levätään ainoastaan lauantaina uudenvuodenpäivänä.

– Sunnuntaina 2. tammikuutakin rokotamme Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä kello 9–15. Kolmanteen koronarokotukseen voivat saapua ilman ajanvarausta kaikki 50 vuotta täyttäneet sekä yli 18-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat, Gärdström neuvoo.

Ajanvarauksella pääsee myös rokotukseen. Varaaminen tapahtuu netissä. Mikkelin toinen rokotuspiste Omatorilla on suljettuna lauantain ja sunnuntain, mutta palvelee jälleen maanantaista 3.1. alkaen.

Essotessa aloitetaan myös immuunipuutteisten neljännet koronarokotukset THL:n suosituksen mukaisesti. Vähintään 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuuteiset henkilöt voivat varata ajan neljänteen koronavirusrokotukseen, jos kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Linkki: Rokotusten lisätiedot ja ajanvaraus