Lainausmäärät nousivat seutukirjastossa koronarajoituksista huolimatta

Kirjastossa, taustalla kirjoja, etualalla taideteos.

Mikkelin seutukirjaston kokonaislainaus nousi edelliseen vuoteen verraten lähes kahdeksan prosenttia, vaikka kirjastoissa oli viiden kuukauden ajan kävijämäärärajoituksia ja vuonna 2020 lakkautettiin kolme kaupunkialueen lähikirjastoa.

Kokonaislainaus oli 624 070 lainaa. Lainausten nousu näkyi erityisesti pääkirjaston lainoissa, joiden määrä lisääntyi reilulla 11 prosentilla edellisestä vuodesta. Vuoden 2021 lainatuimmat teokset olivat Enni Mustosen Näkijä ja Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa.

Vuonna 2021 Mikkelin kirjastoissa otettiin käyttöön pikalainat. Pikalainakokoelmaan hankitaan kuumimpia uutuuksia lainattavaksi paikan päältä kirjastoista viikon laina-ajalla. Konsoli- ja lautapelikokoelman laajentamiseen panostettiin ja esinehankinnoissa toteutettiin asiakastoiveita.

E-aineiston osalta viime vuosina valtavia harppauksia ottanut e-kirjojen lainamäärien kasvu tasaantui vuonna 2021, lainamäärä oli lähes 11 000 lainaa. Suosituin e-kirja vuonna 2021 oli Nora Robertsin teos Tasapeli rakkaudessa. E-kirjalainojen osuus kokonaislainoista Mikkelin seutukirjastolla oli noin 1,6 prosenttia. E-lehtien käyttö kasvoi kirjastossa luettavien sanomalehtien osalta noin 10 prosenttia. Suosituimpia olivat Länsi-Savo ja Itä-Savo sekä Helsingin Sanomat. Aikakauslehtien osalta e-lehtien kokonaiskäyttö laski vuodesta 2020 peräti 37 prosenttia. Tähän vaikuttanee se, että suosituimmat eMagz-palvelun lehdet (Iltalehti, Ilta-Sanomat ja Kauppalehti) ovat vain kirjastoissa käytettäviä ja kevään tiukat kävijämäärärajoitukset estivät e-lehtien lukemisen kirjastoissa.

Tammikuusta toukokuuhun vaikuttaneet kävijämäärärajoitukset – tiukimmillaan 6 henkilöä kirjastossa kerrallaan – vaikuttivat käyntien määrään voimakkaasti ja kirjastokäynneissä oli (otantapäivien mukaan laskettuna) laskua peräti 122 700 käyntiä. Omatoimikirjastoissa käyntimäärät kuitenkin nousivat huolimatta siitä, ettei omatoimiaikaa sallittu maaliskuusta toukokuulle. Lukupiirejä ja tapahtumia seutukirjasto on toteuttanut verkossa.