Mikkeli tarjoaa hyvät puitteet koirahiihdolle

Koira ja hymyilevä nainen.

Karvakamun kanssa sivakoimaan. Miltä kuulostaa? Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarjamme sai vinkin koirahiihdosta. Sekin harrastus on nimittäin Mikkelissä mahdollista!

Haastattelimme koirahiihdon innokasta harrastajaa Rita Soivea, joka aloitti koiransa kanssa hiihtämisen vuonna 2018.

 – Parasta koirahiihdossa on tietysti se, että sekä ihminen että koira pitävät lajista ja ulkoilusta. Hiihtäminen on hyvää liikuntaa ja on kiva nähdä, miten keskittyneesti koira juoksee eikä välitä muusta, Rita Soive kuvailee harrastustaan.

Mikkelissä koirahiihto on mahdollista Lentokentänkadun golfkentän ladulla sekä Kaituentien päästä lähtevällä kahden kilometrin mittaisella ladulla. Mikkelin kaupungin liikuntapäällikkö Tiina Juhola vielä vinkkaa, että uusin koirahiihtoon soveltuva latu on Anttolan Hallavuorella. Myös jääladuilla voi hiihtää koiran kanssa. Rita Soive ja viisivuotias saksanpaimenkoira Toore käyvät useimmiten golfkentän ladulla.

– Pitkäjärven jäällä hiihdämme myös ja viime vuonna kiersimme Salosaarta ympäri. Perinteisen tyylin ja vapaan tyylin suksien lisäksi minulla on umpihankisukset. Niillä on hyvä mennä jäällä ladun vieressä koiran kanssa. Tyyli vaihtelee perinteisen ja vapaan välillä oikeastaan kelin mukaan. Lenkkien pituus on yleensä viidestä kymmeneen kilometriin, joskus enemmänkin. Kerran annoin koiran päättää pituuden, kunnes viidentoista kilometrin jälkeen totesin, etten jaksa enää hiihtää. Koira olisi kyllä jatkanut juoksuaan pidempään.

Varusteita yhteiseen harrastukseen saa Soiven mukaan hankittua helposti. Koira tarvitsee asianmukaisen vetovaljaan, joka mahdollistaa sekä omistajan että eläimen hyvän ergonomian. Hiihtäjällä on vetovyö, johon koiran saa kiinni joustavalla hihnalla.

Rohkea kokeilu kannatti – Koira oppi juoksemaan hiihtäjän kanssa

Eihän se ensimmäinen kerta ihan nappiin mennyt, muistelee Rita Soive, sillä varusteet olivat puutteelliset ja sukset osuivat säikähtävään koiraan. Sittemmin koira oppi, kun ymmärsi, että voi juosta kovaa. Ja kun suksi luistaa hyvin, auttaa hiihtäjä koirankin etenemistä. Hiihtäjän omat hiihtotaidot korostuvat koiran kanssa mennessä, koska vauhti voi yltyä melko kovaksi.

– Käskytys vasemmalle tai oikealle sekä seis-käskyt ovat tärkeitä opetettavia asioita koiralle. Koirahiihto onnistuu monenlaisten koirien kanssa. Toki mitä isompi ja innokkaampi koira on, sitä enemmän siitä on hiihtäjälle vetoapua. Jos vain koira tykkää juosta, on laji hyvä valinta, Soive sanoo.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Vinkin koirahiihdosta antoi kaupunginvaltuutettu Suvi Kähkönen-Valtola.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.