Korona riehuu yhä Etelä-Savossa

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essoten alueella todettiin viime viikolla 1716 uutta koronavirustartuntaa, mikä on viikkokohtainen ennätys. 

– Osa alueemme koronanäytteistä on sekvensoitu ja niistä on löytynyt omikronin BA.2-muunnosta, mikä voi osaltaan selittää viime viikkojen todella herkkää taudin leviämistä, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Sairaalahoidon tarpeessa on tultu hieman alaspäin viime viikon huippuluvuista. Tällä hetkellä koronaeristyksessä osastoilla on 33 potilasta.

Kontaktien välttäminen on edelleen hyvin tärkeää tartuntatilanteen rauhoittamiseksi.

– Koronaan sairastuneita on tällä hetkellä paljon myös palvelutaloissa, ja niissä asuvat ovat yleensä suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle. On viisasta, että vierailut palvelutaloissa ja muissa sote-yksiköissä rajoitetaan vain välttämättömään, vaikka oireita ei olisikaan, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Gärdström kertoo myös, että uutta Nuvaxovid-koronarokotetta on odotettavissa Etelä-Savoonkin ehkä jo ensi viikolla. Perinteisemmällä menetelmällä valmistettu Nuvaxovid on hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät ole halunneet ottaa mRNA-rokotetta. Uutta rokotetta voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille ja hävikin välttämiseksi sitä annetaan vain Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä. Saatavuudesta tiedotetaan myöhemmin.

Paha koronatilanne aiheuttaa Essoten palveluihin edelleen poikkeuksia etenkin kiireettömässä terveydenhuollossa. Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta ja siihen liittyviä torjuntatoimia.