Kaupunginjohtaja Timo Halosen kannanotto Ukrainan sodasta ja turvallisuustilanteesta

Ukrainan lipun väreihin valaistu kaupungintalo, jonka edustalla ihmisiä.

Mikkelin kaupunginjohtaja puhuu videoblogissaan Ukrainan sodasta ja turvallisuustilanteesta. Kaupunginjohtaja muistuttaa, että sodasta huolimatta Suomen tilanne on rauhallinen ja että venäläiseen väestönosaan ei pidä kohdistaa rasismia tai syrjintää. Mikkeli on myös varautunut ottamaan vastaan ukrainalaispakolaisia.

Katso videoblogi kaupungin Youtube-kanavalta (klikkaa linkkiä).

**

"Maailma on muuttunut, ja muutos näkyy Mikkelissäkin. Olemme tuskin selvinneet pandemiasta, kun Euroopassa alkoi täysimittainen sota. Naapurimaamme Venäjä hyökkäsi Ukrainaan monelta eri suunnalta. Euroopan turvallisuustilanne ja rauhan tasapaino muuttuivat hetkessä.

Valtiojohtomme ja asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että tällä hetkellä Suomeen ei kohdistu merkittävää sotilaallista uhkaa, tilanne Itämeren ympäristössä ja itärajallamme on rauhallinen. Tämä tieto rauhoittaa meitä kaikkia. Ukrainan sota voi ahdistaa ja pelottaa, se on täysin ymmärrettävää. Onhan meillä suomalaisilla omakohtaista kokemusta siitä, millaista on taistella yksin.

Meillä Suomessa ja Mikkelissä ei ole syytä paniikkiin. Arkemme jatkuu ja Ukrainan sotaan liittyen energiaa kannattaa kohdistaa siviiliväestön auttamiseen. Punainen risti toimittaa apua perille. Mikkelillä on myös valmius ottaa vastaanottokeskukseensa Suonsaareen Ukrainasta lähteneitä pakolaisia. Muitakin mahdollisia majoituspaikkoja on jo kartoitettu. Mikkelin kaupunki myös tukee Ukrainaa 26 000 euron summalla, asiasta päätti kaupunginhallitus 7. maaliskuuta.

Meillä Mikkelissä on siis valmius vastata humanitääriseen kriisiin. Suomalaisessa maataloudessa on kesäkausina työskennellyt jo vanhastaan paljon ukrainalaisia. Meillä on monella alalla työvoimapula, joten tänne mahdollisesti saapuvat pakolaiset eivät myöskään jää taloudellisesti tyhjän päälle. Heille on tarjolla majoitusta, huolenpitoa ja työtä.

Hyvät mikkeliläiset

Maantiedettämme emme voi muuttaa. Venäjä on ja pysyy rajanaapurinamme. Nykyisessä tilanteessa kaikenlainen yhteistyö Venäjän kanssa on kuitenkin mahdotonta. Venäjän nykyinen johto on tasavallan presidenttiä lainatakseni paljastanut sodan kasvot.

Tilanne on kestämätön. Suomi yhdessä läntisen maailman kanssa tuomitsee ankarasti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Venäjä on jouduttu käytännössä sulkemaan kansainvälisestä yhteisöstä. Sopii vain toivoa, että rauha saavutetaan siten, ettei sota leviä muualle Eurooppaan.

Sodan vuoksi asetetut rajut sanktiot näkyvät myös Mikkelissä. Julkisuuteen on noussut Mikkelin musiikkijuhlat ja sen tekemät päätökset lopettaa yhteistyö Valeri Gergijevin ja Mariinski-orkesterin kanssa. Ei ole minkäänlaista mahdollisuutta, että tällaiset Putinin hallintoa tukevat henkilöt ja instituutiot edustaisivat itseään ja arvojaan Suomessa ja Mikkelissä.  

Nyt suhteet Venäjälle tyrehtyvät tai ainakin ne on laitettu määrittelemättömälle tauolle. Esimerkiksi konserniyhtiömme Esedu on keskeyttänyt koulutusvientinsä Venäjälle. Kaikki hankkeet, joilla on Venäjä-yhteys, on laitettu jäihin. Mikkelillä on Venäjällä ystävyyskaupunkinaan Pietarin lähistöllä sijaitseva Luga, jonka kanssa yhteistyö on kuitenkin viime vuosina ollut jo valmiiksi käytännössä olematonta.

On kuitenkin syytä muistaa, että Venäjän kansa ei ole yhtä kuin Putinin hallinto ja hirmuteot. Turha vastakkainasettelu tavallisten venäläisten ja suomalaisten kesken ei ole järkevää eikä hyväksyttävää. 

Mikkelissäkin asuu sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Ei ole ollenkaan tavatonta, että kadulla kuulee itäistä kieltä tai että jotkin tienviittamme ja kylttimme ovat kyrillisillä aakkosilla. Suomeen myös saapuu pakoon venäläisiä, jotka eivät enää pysty tai uskalla asua kotimaassaan. Hekin ovat eräänlaisia pakolaisia. Rasismia ja syrjintää venäläisiä kohtaan emme hyväksy missään muodossa.

Mikkeli, arvoisa päämajakaupunki!

Toistan vielä, että meillä asiat ovat kunnossa, eikä meitä uhata. Olemme hyvin varautuneita, valmius on hyvä pitää mielessä, ja aina kannattaa seurata viranomaisten ohjeita.

Yleinen ilmapiiri on kieltämättä jännittynyt, mutta yöuniaan ei kannata menettää. Moni on miettinyt esimerkiksi väestönsuojia, niiden tilanne Mikkelissä on hyvä. Joku on saattanut myös miettiä Mikkelin roolia mahdollisen tosipaikan tullen, onhan vanhassa päämajakaupungissa nykyisin Maavoimien esikunta, joten olemme sotilaallisesti merkittävä paikkakunta. Laukalle sentään ei pidä ajatustensa kanssa lähteä. Nyt tarvitaan malttia ja ihan tavallista arkea. Se on paras keino pitää ajatuksensa kurissa.

Nykyisin kriiseihin ja sotiin liittyy paljon sähköistä informaatiovaikuttamista, huhujen ja valheitten levittelyä. Näin on toki ollut aina, mutta digitaalisessa yhteiskunnassa sekin puoli korostuu. Kaikkea netissä liikkuvaa ei tarvitse uskoa, lähdekriittisyys pitää siis muistaa. Jos päättäjämme ja Puolustusvoimat toteavat, että tilanne Suomen kannalta on rauhallinen, pitää tieto silloin myös paikkansa.

Silmät ja korvat on kuitenkin pidettävä auki. Hybridivaikuttaminen, talouden heilahtelut, idän kaupan ja turismin tyrehtyminen, turvallisuuspoliittiset keskustelut ja varautuminen. Siinäpä ajankohtaiset aiheet meiltä ja maailmalta.

Meillä ei ole hätää, ukrainalaisia saa ja pitääkin auttaa, tavallisia venäläisiä ei pidä syrjiä, arkipäiväinen varautuminen on aina suotavaa. Olkaamme kaikki tyyniä ja päättäväisiä. Toivotan kaikille rauhallista maaliskuun jatkoa!"