Maalismarkkinat on aina varma kevään merkki – Kaija Ahonen toivottaa kauppiaat ja asiakkaat tervetulleiksi

Kaija Ahonen käsissään pärekoreja.

Keskiviikkona 16.3. ja torstaina 17.3. järjestetään taas Maalismarkkinat Mikkelin Hallitustorilla. Reilu, rohkea ja rakentava -jutussamme torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Kaija Ahonen muistelee menneitä ja pohtii, ketkä erityisesti ovat torikaupan uudet toivot.

Kukapa mikkeliläinen ei tuntisi tai tietäisi Kaija Ahosta? Neljäkymmentä vuotta torikauppiaana työskennellyt Ahonen odottaa jälleen markkinoita samanlaisella tunteella kuin ennenkin.

– Kaikki kauppiaat ovat tulossa innolla paikalle. Viime vuonna Maalismarkkinat piti perua kokoontumisrajoitusten vuoksi, mutta onneksi nyt torilla taas tavataan, Ahonen tuumaa.

 – Monella torikauppiaalla tammi- ja helmikuu ovat niin sanotusti kesälomakuukausia. Maalismarkkinat avaa sitten kevätkauden, näin on varsinkin kiertävien kauppiaiden kohdalla, Ahonen jatkaa.

Kauppiaiden määrä on pudonnut huippuvuosista, mutta markkinatunnelma on silti säilynyt. Mikkelin maankulu tori on yhä houkutteleva kauppapaikka ja tapahtumassa on oivallinen mahdollisuus tavata tuttuja ja tuntemattomia. Torielämään liittyy vahvasti markkinaromantiikka; tuoksut, maut ja kaupanteon äänimaailma. Vilkas tori elävöittää koko kaupunkikeskustaa.

– Onhan suuri muutos tapahtunut kauppiaiden määrässä, Ahonen sanoo.

– Iso osa kauppaista on jo jäänyt eläkkeelle, mutta nuorta polvea on nousemassa etenkin ruokapuolella, mikä onkin trendi ja paikallinen vahvuus. Mikkeli on kehittynyt paikallisen ruoan arvostuksessa ja sen myynti on torilla nousussa, Ahonen kertoo ja nostaa tuoreeksi esimerkiksi Jari Rahkolan NamNamShack-kojun, jonka ruokarekasta voi tilata herkullisia tacoja. Rohkeassa katuruokatrendissä tuntuisikin siis olevan nuoren polven torivaltti.

Katuruoan ja leivonnaisten lisäksi ihmisiä houkuttelevat torille ruoasta puhuttaessa myös esimerkiksi paikallinen liha.

– Erikoisuudet kiinnostavat aina ihmisiä, Ahonen sanoo.

Torilla talvi on aina hiljaisempaa aikaa, mutta kauppaakin on tehty. Ahonen myös kiittelee ympärivuotista torikahvilaa Toripulua, joka on elävöittänyt toria myös sydäntalven aikoina.

Perinteisetkin torituotteet taas mukana maalistunnelmassa

Maalismarkkinoilla on jälleen luvassa kunnon vanhan ajan markkinameininkiä. Markkinat aloitetaan jo heti keskiviikkona aamutuimaan, kun ensimmäiset torikauppiaat aloittavat työt seitsemältä. Tarjolla on liha- ja kala-autojen tuoretuotteista säilykkeisiin, pärekoreista rottinkisiin huonekaluihin ja metrilakusta luonnon antimiin sekä leipomotuotteisiin. 

Eksoottisemman katuruoan lisäksi tarjolla on supisuomalaista paistettua muikkua, grillimakkaraa ja hernekeittoa unohtamatta. Kaikki kauppiaat ja tarvittavat tiedot markkinoista voi tarkistaa Mikkelin torin uudistuneilta nettisivuilta mikkelintori.fi.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.