Mikkelin ravirata valmistautuu päätapahtumaansa St Micheliin

Ravihevonen, taustalla yleisöä.

Vuonna 1973 perustettu Mikkelin Ravirata Oy on yksi kaupungin konserniyhtiöistä. Haastattelimme raviradan toimitusjohtajaa Kari Tiaista ja selvitimme, mitä raviurheilu merkitsee Mikkelille ja miksi Mikkelin ravirata on niin nopea.

– St Michelin järjestelyt ovat juuri nyt kiivaimmillaan, Kari Tiainen kertoo aivan aluksi.

Tuoreimpiin kuulumisiin kuuluu myös selvittelyvaiheessa oleva hanke ratavalmennustallista. Se olisi täysin uutta Mikkelissä.

– Koska ravirata kuuluu olennaisesti Kalevankankaan alueeseen, haluamme kaupungin strategian mukaisesti vahvistaa sitä ja saada uusia yrittäjiä ja työpaikkoja. Tällainen toimintamalli olisi uusi lisä raviradalle. Ratavalmennustallilla olisi yrittäjänä ravivalmentajana ja yksi osa toiminnasta olisi ravikoulutoimintaa. Talli myös palvelisi hevosharrastajia. Tällä hetkellä haemme mukaan eri toimijoita ja kumppaneita. Kyseessä on uudenlaisen ajattelun talli-investointi, Tiainen paljastaa suunnitelmista.

– Rakentamisala on tosin nyt kriisissä, mutta jos asiat menevät hyvin ja rahoitusta sekä kumppaneita löytyy, hanke voisi päästä toden teolla liikkeelle jo tämän vuoden aikana, Tiainen jatkaa.

Isoja investointeja raviradalle ei nyt ole tarpeellista tehdä, koska edellinen yli kahden miljoonan euron kokonaisuus toteutettiin vasta pari vuotta sitten. Tuolloin kunnostettiin rataa, uusittiin valaistusta, äänentoistoa ja hevosten valjastuskatosta. Tämän vuoden pienet investoinnit ja korjaustoimenpiteet koskevat Tiaisen mukaan lähinnä yleisöolosuhteita.

Raveista Mikkeli tunnetaan

St Michel -viikonloppu on strategisesti merkittävin tapahtuma Mikkelin raviradalle. Samalla kyseessä on maakunnan suurin vuosittainen yleisöhoukutin. Kari Tiaisen mielestä ravien ja hevosurheilukulttuurin merkitys Mikkelissä on edelleen vahva. Ravien merkittävyys ja arvostus tunnistetaan laajalti.

– Olen työskennellyt eri raviradoilla, Mikkelin lisäksi Kouvolassa, Lahdessa ja Lappeenrannassa. Mikkelin ja maakunnan suhtautuminen raveihin on aina ollut ylivoimaisesti positiivisinta. St Michelilläkin on siis merkittävä asema, arvostus toki näkyy myös rahoituksen ja sponsorien muodossa.

Tiainen korostaa, että muualla Mikkeli mielletään ravikaupungiksi. Tai ainakin St Michel nousee mieleen ensimmäisten joukossa.

– Jos uusimaalaiselta kysytään, mitä asioita tulee ensiksi Mikkelistä mieleen, on St Michel aika usein ensimmäisten asioiden joukossa.

Mainetta ja kunniaa Mikkelin raviradalle on tuonut sen nopeus. Kyseessä on jopa institutionaaliseen arvoon noussut vauhtijuhlan hokema, joka vieläpä pitää paikkansa. Mutta mitkä seikat tekevät Mikkelin radasta niin nopean?

– Mikkelin radalle on tosiaan tyypillistä nopeus, Tiainen tuumaa.

– Hevoset tulevat Mikkeliin tekemään tuloksia ja ennätyksiä keskellä kesää eli silloin, kun ne ovat valmiita ja vetreimmillään. Se, miksi itse rata on nopea, johtuu monestakin syystä. Toiset syyt ovat konkreettisia, toiset vähän henkimaailman asioita. Radan muoto palvelee hyvin nopeutta, koska laajoissa kaarteissa hevosen juoksu ei juurikaan hidastu tai vaikeudu. Remontti paransi olosuhteita entisestään, säänkestävyys ja nopeus kehittyivät aikaisemmasta. Kallistukset sisäradalla ovat 14 prosenttia ja radan pinnasta pidetään erinomaista huolta. Sitten on mielestäni henkisiä asioita, joilla saattaa olla jotain käytännönkin merkitystä: Rata sijaitsee metsän vierellä happirikkaassa ympäristössä, jossa yleensä on tyyntä.

St Michel ravataan heinäkuun puolessavälissä

Vuoden 2022 St Michel -viikonloppu järjestetään tutulla paikalla heinäkuun puolessavälissä 16. ja 17.7. Viimeiset pari vuotta ovat sujuneet enemmän tai vähemmän poikkeusoloissa pandemian vuoksi. Vuosi sitten St Michel houkutteli paikalle 13 000 ravivierasta. Määrä oli lievä pettymys, sillä juoksemassa oli maailman paras ravuri, ranskalainen Face Time Bourbon. Tosin koronakin vielä vaikutti ihmisten tapahtumainnokkuuteen.

– Odotan, että ihmisten toiminta palaa normaalille tasolle ja yleisömäärä kasvaa viime vuodesta, Kari Tiainen pohtii.

Tänä vuonna yksi huippumielenkiintoinen hevonen saattaa olla ruotsalainen Önas Prince. Kotimainen kärkinimi Next Direction on jo tuttu St Michel -kävijä, ja hevosen päätavoite on tänä kesänä St Michel. Tällä kertaa St Michelissä on jotain tyystin uuttakin. Nimittäin hevoshuutokauppa.

– Se on uusi ja eksoottinen asia St Michelissä. Ja ilmainen, jos ei satu ostamaan hevosta, Tiainen sanoo.

Suomen Poniraviyhdistys ry:n järjestämässä ravihuutokaupassa myydään hevosia kilpahevosista siitostammoihin, varsoihin ja raviponeihin. Tapahtuma järjestetään raviradalla perjantaina 15.7. kello 14.30 alkaen ja huudot alkavat kello 16. Huutokaupan ohella tapahtuma tarjoaa monipuolista oheisohjelmaa koko perheelle myyntitorista hevosnäytöksiin.

Asiat ovat raviratayhtiöllä mallillaan, mutta yksi konkreettinen toive ja tavoite toimitusjohtajalla on.

– Mikkelissä juostaan vuodessa 17 ravit. Näissä puitteissa ja sijainnillamme se on liian vähän. Ravipäivät ovat vähentyneet valtakunnallisesti, Mikkelihän sai niitä lisää, mutta määrä on yhä turhan vähäinen. Suunta on kuitenkin oikea ja on syytä uskoa, että ravipäivien määrä meillä voisi jatkossa kasvaa.

***

Konserniyhtiöistä viestiminen on yksi Mikkelin kaupungin viestinnän vuoden 2022 painopistealueista. Vuoden aikana julkaisemme kuukausittain konserniyhtiöistä kertovan artikkelin verkkosivuillamme.