”Kaikki kartalla” – Mikkelin kaupunki panostaa uuteen paikkatieto- ja karttajärjestelmään

Minna Frosti ja Ville Nykänen.

Kartta on yllättävän monipuolinen väline. Se on paikkatietojärjestelmä, joka tarjoaa monipuolisesti informaatiota ympäristöstä. Mikkelin kaupungin aikeena on nyt uudistaa järjestelmä ”yhden luukun palveluksi”, joka helpottaa ja tehostaa sekä sisäistä työskentelyä että asiakkaiden kokemuksia.

Monen eri ohjelman ja järjestelmän käyttäminen alkaa olla lopuillaan. Hajallaan oleva tieto ja tiedonsiirron ongelmat ovat kohta historiaa, koska Mikkelin kaupunki hankkii uuden paikkatietoalustan ja karttaohjelmiston. Työnimenä projektille talon sisällä on ”MikMap”. Mutta mistä tarkalleen on kyse ja miten tämä liikuttaa myös asukkaita? Annetaan asiantuntijoiden vastata.

 – Tähän asti kartta-aineistoa on ylläpidetty hajanaisesti. Nyt haemme ratkaisua, joka tehostaa työskentelyämme ja jolla pystymme ylläpitämään ja esittämään aineistoa samassa paikassa, kertovat kaavoitusinsinöörit Minna Frosti ja Ville Nykänen.

Paikkatiedolla tarkoitetaan tiettyä kohdetta kartalla, joka sisältää tietoja esimerkiksi tonteista, rakennusluvista, kaavoituksesta, puistoista tai liikuntapaikoista. Tavoitteena on siirtyä kokonaan paikkatietopohjaiseen aluesuunnittelu-, kaavoitus-, suunnittelu-, kiinteistönmuodostus-, lupa- ja seurantajärjestelmään, joka mahdollistaa nykyaikaisten kaupunkimallien, illustraatiosuunnitelmien sekä kaava-aineistojen toteutuksen. Uudessa järjestelmässä on myös osajärjestelmät infratekniikan ja osoitetietojen hallintaan.

– Tietomassaahan meillä on valtavasti, Mikkeli on pinta-alaltaan todella iso, Ville Nykänen toteaa.

Yhden ja saman järjestelmän avulla päällekkäisyydet ja turha työ vähentyvät. Hankinta on iso ja siihen on valmistauduttu huolella. Viime vuonna järjestetyn markkinavuoropuhelun jälkeen kilpailulliseen neuvottelumenettelyyn osallistuu neljä järjestelmätoimittajaa. Hankintapäätös on luvassa syksyllä 2022, minkä jälkeen kaupunki ja toimittaja ryhtyvät ottamaan käyttöön loppukäyttäjällekin näkyvää ohjelmistoa, joka toimii sekä mobiilinäkymässä että nettiselaimella. Tulevan hankinnan lisenssihintaa ei pystytä tarkkaan vielä sanomaan, mutta rahallisesti liikutaan sadoissatuhansissa euroissa.

– Nämä ovat aika mittavia lisenssejä, mutta toisaalta meillä on nyt käytössä kymmeniä erilaista ohjelmia, ja niidenkin maksut ovat korkeita. Tulevan hankinnan myötä kaupunki pystyy tarjoamaan laadukkaampaa tietoa karttapohjaisesti esimerkiksi kaavoituksesta ja kiinteistöistä, Minna Frosti kertoo.

Hankinta toteutuu investointina, jolla voi olla suuresta hinnastaan huolimatta käyttötaloutta keventävä vaikutus viimeistään vuodesta 2023 eteenpäin. Yhden kokonaisvaltaisen järjestelmän myötä kaupunki voi luopua lukuisista muista käyttötaloutta rasittavista lisenssi- ja ohjelmistomaksuistaan.

Kun ohjelmiston toimittaja on selvillä, alkaa eri sisältöjen nivominen yhteen. Valmiina uusi ohjelmisto helpottaa työskentelyä etenkin asumisen ja toimintaympäristön palvelualueella.

– Sitten meillä on kaikki tarvittava tieto yhdessä paikassa eikä monen eri järjestelmän takana. Jos tarvitsee tiedustella esimerkiksi tontin vuokralaista, omistajaa tai muuta ominaisuutta, on tieto heti saatavissa järjestelmissämme, eikä tarvitse käyttää aikaa tiedon kaivamiseen eri henkilöiltä tai erinäisitä lähteistä. Lisäksi mikkeliläisille esimerkiksi karttapohjainen palautejärjestelmä on tehokas viestintätapa meidän suuntaamme, Ville Nykänen sanoo.

Suurin tarve organisaation sisällä uudelle järjestelmälle on asumisen ja toimintaympäristön palvelualueella. Hankinta kuitenkin koskettaa koko kaupunkikonsernia ja näkyy ulospäin monipuolisia paikkatietoja tarjoavana laadukkaana alustana.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.