Urpolan luontokeskus ja sen ympäristö yllättävät monipuolisuudellaan

Christiina Liikanen Urpolan luontokeskuksessa

Tämän viikon RRR-juttua varten kaupungin viestintä vieraili Urpolan luontokeskuksessa kesäkuun alussa. Keskuksen toiminnanohjaaja Christiina Liikanen ottaa vierailijat vastaan iloisesti heti luontokeskuksen ovella. Christiinan opastamana tutustumme keskuksen näyttelyihin sekä luontokeskuksen ympäristöön. Urpolan luontokeskuksessa vierailu ja sen tarjoamat aktiviteetit ovat maksuttomia, mikä tekee kohteesta mainion päiväretkikohteen kenelle tahansa luonnosta kiinnostuneelle.

Urpolan luontokeskus sijaitsee historiallisessa rakennuksessa Urpolan kaupunginosassa. Sijainti on mitä mainioin, sillä keskus sijaitsee aivan kaupungin keskustan kupeessa, mutta silti luonnon helmassa luonnonsuojelualueella. Itse rakennuskin on mielenkiintoinen. Urpolan luontokeskuksen rakennus on rakennettu vuonna 1782 ja on tiettävästi Mikkelin vanhin säilynyt asuinrakennus.

Urpolan luontokeskus lisää ymmärrystä ympäröivästä luonnosta

No, mitä itse luontokeskuksesta sitten löytyy? Tämän vuoden näyttelyn teema on Metsä, vihreä kulta. Näyttelyyn on koottuna ihmisten metsätarinoita. Onpa mukana myös Suomen presidentti Sauli Niinistön metsämuisto. Kauniit Ilpo Aallon kuvat metsän eläimistä kutsuvat tunnistamaan ja tarkastelemaan eläimiä tarkempaa.

Yhdessä luontokeskuksen huoneista teemana on Saimaa Geopark, sillä luontokeskus ja sen ympäristö on yksi Geoparkin luonto- ja kulttuurikohteista. Saimaa Geoparkille myönnettiin UNESCO Global Geopark -status keväällä 2021, niinpä myös Urpolan luontokeskus on tätä kautta osa kansainvälistä verkostoa.

Yksi lapsiperheiden suosikeista luontokeskuksessa on varmasti OiOiCollective Oy:n elämysseinä, josta löytyy muun muassa teemaan sopivia pelejä, avaruusteemaista aineistoa sekä runsaasti tietoa Saimaa Geoparkista.

Maksutta veneilemään, melomaan tai vaikka pyöräilemään

Kun olemme tutustuneet itse luontokeskukseen, vie toiminnanohjaaja Christiina Liikanen meidät tutustumaan rakennuksen nurkalta alkavalle satumaiselle luontopolulle. Matkalla ohitamme Urpolan lammen laiturin, jonka vieressä sijaitsee neljä soutuvenettä: Urho, Sylvi, Merja ja Timo. Christiina kertoo, että Urpolan lammen rannan veneitä ja kajakkeja voi maksutta lainata luontokeskukselta. Pakettiin kuuluvat myös pelastusliivit.

Alueella voi hyvin viettää koko päivän, sillä nälän yllättäessä käytettävissä on nuotiopaikkoja, joihin puut saa maksutta luontokeskukselta. Ja jos energiaa vielä riittää, voi kesäpäivän nähtävyyskierrosta jatkaa luontokeskukselta lainattavilla polkupyörillä, joiden lainapakettiin kuuluu luonnollisesti myös kypärät.

Työ luontokeskuksella tukee Christiinan tulevaisuuden suunnitelmia

Kierroksen jälkeen jäämme keskustelemaan siitä, mikä on saanut Christiinan hakeutumaan toiminnanohjaajaksi luontokeskukselle. Christiina kertoo, että Urpolan viehättävä miljöö oli hänelle tuttu entuudestaan, sillä Christiina oli työskennellyt aikaisempina kesinä luontokeskuksen oppaana. Christiinan opinnot vesiresurssien hallinnan maisteriohjelmassa Hollannin Utrechtissa ovat loppusuoralla ja työ ympäristökasvatuksen parissa kiinnostaa myös valmistumisen jälkeen.

Ympäristökasvatuksesta Christiina saakin tänä kesänä oivaa oppia, sillä Urpolan luontokeskus on monen luokan kevät- tai syysretkiohjelmistossa. Kun luontokeskus sulkee ovensa elokuun lopussa muulta yleisöltä, ryhmävierailut ovat mahdollisia vielä syyskuussakin.

Tutustu lisää:
Urpolan luontokeskus kaupungin verkkosivuilla  
Urpolan luontokeskus Facebookissa  
Instagram: urpolanluontokeskus

Urpolan luontokeskus sijaitsee osoitteessa Selännekatu 30, Mikkeli
Urpolan luontokeskus on avoinna
kesä-heinäkuussa ma suljettu, ti-pe klo 9 – 17, la-su klo 10 – 18
elokuussa ma-pe klo 9 – 17
syyskuussa ryhmät ajanvarauksella

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.