Koronatilanne heikkenee edelleen Essoten alueella

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essoten alueella koronaepidemian tunnusluvut jatkavat kasvuaan. Sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita oli maanantaina 17. Osalla potilaista on vakaviakin oireita, mutta tehohoitoa tarvitsevia ei ole.

Essoten testeissä tapausmäärät ovat myös kasvussa. Viime viikon aikana todettiin 477 koronatartuntaa, mikä on 37 enemmän kuin aiemmalla viikolla.

– Korona on edelleen kiusanamme, se on fakta. Jos tauti leviää näin lomakauden ollessa vielä käynnissä, voi syksystä tulla hyvin haastava hoitoa tarvitsevien osalta, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Gärdström muistuttaa, että kotitestejä kannattaa edelleen tehdä vähäisistäkin oireista. Positiivinen kotitestitulos tarkoittaa kodin ulkopuolisten kontaktien karsimista. Mikäli kuuluu testaussuosituksen piiriin, kannattaa Essoten testiinkin hakeutua herkästi. Selkeästi yli puolet Essoten testeistä osoittautuu tällä hetkellä positiivisiksi.

– Ei ole ylireagointia, jos käyttää kasvomaskia omaehtoisesti julkisissa sisätiloissa, vaikka virallista suositusta ei alueellamme olekaan voimassa, Gärdström jatkaa.

Essoten rokotuspisteillä on käyty ahkerasti hakemassa neljättä rokoteannosta, joka tarjoaa hyvää suojaa taudin vakavaa muotoa vastaan. Neljättä annosta jaetaan nyt ajanvarauksella kaikille yli 60-vuotiaille sekä yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville.

Essoten alueen testaussuositus

Hakeudu koronatestiin, jos koet koronavirustautiin viittaavia oireita ja:

  • jos työskentelet sosiaali- ja terveyshuollon asiakas- ja potilastyössä
  • jos työskentelet ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa missä tahansa tehtävässä
  • jos olet raskaana
  • jos kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään

Positiivinen kotitestitulos ilman yllä mainittuja tekijöitä ei edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista. Voit hakeutua testiin myös, jos tarvitset todistuksen taudin sairastamisesta tai sairauslomatodistuksen.

Neljäs koronarokote ajanvarauksella

  • Kaikille 60 vuotta täyttäneille, vähintään kolme kuukautta 3. annoksesta 
  • 18–59-vuotiaille riskiryhmäläisille, vähintään kolme kuukautta kk 3. annoksesta 
  • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille, vähintään kolme kuukautta 3. annoksesta