Mikkeli-palkinto 2022 myönnettiin Hamid Al-Sammarraeelle

Mikkelin kaupungin logo.

Mikkelin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päätti kokouksessaan keskiviikkona 21.9.2022 myöntää Mikkeli-palkinnon Hamid Al-Sammarraeelle. Palkintosumma on 2000 euroa. Palkinnon luovuttaa lautakunnan jäsen Enrique Tessieri.

Mikkeli-palkinnon perusteena on aktiivinen toiminta jollakin taiteen alalla, saavutettu erinomainen taso tai taiteellisella toiminnalla kaupungille tuotettu valtakunnallinen julkisuus. Saajan edellytetään tehneen kaupunkia tunnetuksi kulttuurin avulla tai toimineen merkittävällä tavalla kaupungin kulttuurielämän hyväksi. Mikkeli-palkintoa on myönnetty vuodesta 1981 alkaen.

Alun perin Irakista Mikkeliin vuonna 2008 muuttanut Al-Sammarraee on tullut tutuksi niin Mikkeli -aiheisista videoistaan kuin lyhyt- ja dokumenttielokuvistaankin, joilla hän itse sekä osana työryhmiä on niittänyt menestystä niin valtakunnan tasolla kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa. Miehen ansiot on huomioitu paikallistasolla aiemminkin, sillä vuonna 2019 Al-Sammarraee valittiin vuoden kansainväliseksi mikkeliläiseksi ja vuonna 2015 hän sai Etelä-Savon maakuntaliiton Etelä-Savon parhaat -palkinnon.

Hamid Al-Sammarraee ei ole keskittynyt vain yhteen osa-alueeseen vaan taitaa niin dokumentti-, lyhyt- kuin animaatioelokuvienkin teon. Monitaiturina hän myös käsikirjoittaa, ohjaa, kuvaa, leikkaa ja editoi. Videoidensa aiheissa Al-Sammarraee käsittelee aiheita laidasta laitaan aina perunasta rasismiin asti ja on tuonut töillään monta kertaa erityisesti maahanmuuttajien näkökulmaa ja asemaa yhteiskunnassa esiin. Hamid Al-Sammarraee on saanut useita apurahoja elokuviensa toteuttamiseen niin Taiteen edistämiskeskukselta kuin Etelä-Savon Kulttuurirahastoltakin.