Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterit yhdistävät voimansa Mikaelissa 18.11.

Taavi Oramo.

Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien yhdessä muodostama Saimaa Sinfonietta konsertoi perjantaina 18.11. kello 19 Mikaelissa. Orkesteria johtaa musiikin monilahjakkuus Taavi Oramo (kuvassa). Solistina toimii tähtisopraano Johanna Rusanen-Kartano.

Konsertin ohjelma rakentuu rakkauden teeman ympärille. Aiheen tiimoilta kuullaan teoksia Sibeliukselta, Kelemenilta, Rodrigolta sekä Wagnerilta. Konsertin kruunaa Beethovenin monumentaalinen kolmas sinfonia, lisänimeltään “Eroica”.  

Rakkaus ei koskaan häviä. Rakkaus murtaa kaikki esteet. Rakkaus muuttaa kaiken. Rakkaus lienee ilman muuta suurin ja kestävimmin koko ihmiskuntaa muuttava voima. Ei todellakaan liene keksitty mitään, mikä voittaisi todellisen ja ikuisen rakkauden.

Siispä rakkaus on peruskauraa myös suurten tunteiden ja ilmaisujen oopperataiteessa. Tämän kirkkaimpiin oopperatähtiimme kuuluva Johanna Rusanen-Kartano tietää erinomaisesti ja tuo kuultavaksemme kenties kaikkien aikojen suurimman rakkauskohtauksen: Isolden lemmenkuolon, jossa Isolde näkee kuolleen Tristanin kirkastuvan ja kohoavan laulamaan ikuista laulua – ennen kuin kuolee itse ja seuraa perässä. Richard Wagnerin ekstaattinen huuma kestää vain silmänräpäyksen, mutta jättää ikuisen jäljen jokaiseen kokijaansa. Dramaattisten sopraanojen unelmanumeron rinnalla eivät kuitenkaan millään muotoa kalpene espanjalaisen Joaquín Rodrigon rakkausmadrigaalit, jotka pohjautuvat renessanssiaikaisiin sonetteihin ja tuovat tuulahduksen maailmasta, jossa rakkaus koetaan koko maailman voimin siitä yhdessä riemuiten.

Kapellimestariurallaan raketin lailla nouseva musiikin monilahjakkuus Taavi Oramo pohjustaa rakkauden huumaa paitsi Sibeliuksen myös kroatialaisen Milko Kelemenin rakkaudellisilla mietelmillä. Eikä näin pakahduttavan vahvan teeman perään voi soittaa mitään muuta kuin yhtä vahvaa tavaraa: Beethovenin sankarisinfonia räjäytti aikanaan kaikki pankit ja on raivannut tietä koko nykyiselle käsityksellemme musiikista. Vaikuttaako se siis yhtä pakahduttavasti kuin rakkaus?

Konserttia edeltää tuttuun tapaan taiteilijavartti Mikaelin lämpiössä kello 18.30.

Linkki: Konsertin liput