Ilkivalta on lisääntynyt Mikkelin paikallisliikenteessä – Matkustamotiloja rajataan bussien iltavuoroissa

Sisäkuva linja-autosta.

Mikkelin joukkoliikenteen busseissa on ilmennyt lisääntyvää ilkivaltaa: roskaamista, piirtelyä penkkeihin ja ikkunoihin, sisärakenteiden rikkomista, häiriökäyttäytymistä sekä ajanviettoa busseissa.

Suurin osa joukkoliikenteen matkustajista on hyvin käyttäytyviä koululaisia ja työmatkalaisia, mutta valitettavasti ilkivaltaa tekevä nuoriso on noussut esille niin paikallisliikenteessä kuin maaseutulinjoilla.
 
Vahingonteko busseissa aiheuttaa liikennöitsijälle ylimääräistä kulua ja harmia sekä vaikeuttaa bussien pitämisen siistinä päivittäisessä käytössä. Paikallisliikenteessä ongelmia on esiintynyt iltavuorojen aikana bussien perällä.

Ilkivallan vähentämiseksi paikallisliikenteen busseissa kokeillaan matkustamotilan rajaamista siten, että bussien peräosa keskiovesta lähtien suljetaan matkustajakäytöstä paikallisliikenteen linjojen iltavuorojen ajaksi. Matkustamotilan rajaus alkaa maanantai–perjantai- sekä lauantai-vuoroilla kello 18 alkaen, myös sunnuntai-iltana niillä linjoilla, joilla on kello 18 jälkeen vuoroja. Kuljettaja voi avata matkustajatilan käyttöön matkustajamäärän niin vaatiessa. Toimenpide aloitetaan perjantaina 3.2. ja kestää helmikuun ajan, mahdollisesti maaliskuunkin seurannan kanssa.

Mikkelin kaupunki toivoo, että asiaan saataisiin pikaista parannusta ja että kotona vanhemmat keskustelisivat nuorten kanssa hyvästä käytöksestä sekä muiden matkustajien huomioimisesta.