Opastetut kierrokset jätevedenpuhdistamolla herättivät kiinnostusta

Mikkelin Metsä-Sairilassa, kierrätyskeskuksen viereisellä tontilla, sijaitsee pieni harmaa rakennus. Kyseessä on jäävuoren huippu, koska jätevedenpuhdistamo on maan alla. Rakennuksen vieressä on ajoluiska, jonka uumeniin laskeutuu kaupungin historian ensimmäinen kaupunkilaisille suunnattu opastettu kierros uudessa jätevedenpuhdistamossa. Kaupungin viestintä osallistui historialliselle kierrokselle perjantaina 10.3. Yhteiskuljetuksena Mikkelin keskustasta lähtenyt kierros oli osa kaupungin syntymäpäiväviikon monipuolista ohjelmaa.

– Kierros on herättänyt paljon kiinnostusta. Hienoa, että lähditte mukaan! sanoo Blue Economy Mikkeli -koordinaattori Juha Kauppinen.

Ryhmää vastassa perillä ovat jätevedenpuhdistamon arkea operoivan Operon Groupin toimitusjohtaja Mikko Laitinen ja MikseiMikkelin BEM Cluster Manager Panu Jouhkimo.

– Mikkelin tavoitteena on saada aitoa ja vaikuttavaa liiketoimintaa veden ympärille. Uusimpana avauksena on LUT-yliopiston käynnistämä vesiteknologian insinööriohjelma Mikkelissä. Kierroksemme päättyy testaus- ja TKI-luolaan, Kauppinen sanoo ennen kuin portit avautuvat ja luolasto kutsuu.

Jos joskus olet ajanut oikein syvään pysäköintihalliin tai laskeutunut liukuportaissa metroon, on tunnelma hieman samanlainen. Harmaa lattia vie syvemmälle, kunnes käännöksen jälkeen ryhmä jalkautuu ensimmäiseen ”aulatilaan”. Puolentoista tunnin kierros on vietävä läpi tehokkaasti. Tehokkuus on avainasemassa koko laitoksessa, sillä Metsä-Sairilan jätevedenpuhdistamo on perustyössään pitkälti automatisoitunut.

– Olen ehkä jäävi sanomaan, mutta mielestäni haju ei ole paha! sanoo Panu Jouhkimo, kun astelemme kohti puhdistusprosesseja.

Eikä haju paha olekaan. Ainakaan jos kaupungin viestinnän edustaja vertaa sitä vanhaan jätevedenpuhdistamoon Kenkäveronniemellä, jonka altaat höyrysivät taivaan alla. Nyt olemme kuitenkin modernin puhdistusprosessin modernissa ympäristössä, suojassa tuulelta. Siellä se vesi puhdistuu, kaikkia meitä mikkeliläisiä varten. Kiertotalouskin onnistuu, kun biomassa käytetään hyväksi EcoSairilassa ja valmistetaan biokaasuksi yhdessä kotitalouksien ja kaupan alan biojätteiden kanssa.

Panu Jouhkimo oranssissa takissa kertomassa puhdistamon toiminnasta yleisölle. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Putkea ainakin riittää. Niitä on joka puolella. Lisätilaakin on kallioon louhittu varmuuden varalle. Jätevedenpuhdistamo ei ainoastaan varmista kaupungin jätevesien ympäristöturvallista puhdistamista seuraavan 50 vuoden aikana, vaan toimii myös vesienkäsittelyyn liittyvän tutkimuksen ja liiketoiminnan keskuksena EcoSairilan ytimessä. Laitos on suunniteltu tulevaisuuden laatu- ja kapasiteettivaatimukset huomioiden.

– Kallioon louhittu puhdistamo kattaa noin kuuden jalkapallokentän kokoisen alan maanpinnan alapuolella, Panu Jouhkimo sanoo ja muistuttaa, että puhdistamon prosessin jälkeen vesi on puhtaampaa kuin Saimaan vesi purkupaikalla Pappilanselällä. Puhdistamon ansiosta Saimaan tila alueella kohenee.

Ja mitä liiketoimintaan tulee: Kansainväliset asiakkuudet BEM-klusterissa on avattu. Japanilainen paperi- ja kalvovalmistaja AWA Paper testaa vedenpuhdistukseen sopivia tuotteitaan Mikkelissä. Kumppanuus julkistettiin viime vuonna.

Opastetun kierroksen jälkeen yleisöltä kerättiin palautetta. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet kierroksille mukaan, joten samanlaisia mahdollisuuksia avautuu suurella todennäköisyydellä vielä myöhemmin. Palautteiden perusteella kehitetään opastettujen kierrosten sisältöä.

Vaikuttavinta jätevedenpuhdistamossa ei kuitenkaan ole sen koko ja teknologia, vaan laitoksen merkitys: Vesi on elintärkeä asia. Suomessa siitä ei ole pulaa, mutta Metsä-Sairilassa tehtävä tutkimus- ja kehitystyö saattaa auttaa osaltaan niitäkin maailmankolkkia, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin Saimaan rannoilla. Tehtävää ja mahdollisuuksia riittää. Mikkeli on puhtaan veden pääkaupunki.