Saimaan seudun luonto- ja matkailukohteisiin pääsee kesällä helposti Saimaa Hop On Hop Off -yhteiskuljetuksilla

Matkailija katsomassa opastaulua metsässä.

Bussi- ja laivareitit vievät kesällä esimerkiksi Mikkelistä Astuvansalmen kalliomaalauksille, Pistohiekalle, ja muihin Saimaa Geopark -kohteisiin perille asti.

Mikkelin ja Puumalan seudun luonto- ja matkailukohteiden saavutettavuus paranee ja reittitarjonta laajenee, kun uudet Saimaa Hop On Hop Off -reitit starttaavat juhannuksen jälkeen. Yhteiskuljetuksella pääsee Saimaan alueen suosittuihin kohteisiin perille asti.

Takuulähtöisillä retkillä matkailija voi ottaa esimerkiksi Mikkelistä Puumalaan vievän bussin, joka pysähtyy muun muassa Anttolan satamassa, Pistohiekalla ja Sahanlahdessa. Bussi- ja laivakuljetuksen kyydillä pääsee myös Saimaa Geopark -alueen suosituille retkeilyreiteille.

– Retkiin on mahdollisuus yhdistää myös aktiviteetteja kohteissa, esimerkiksi saunomista ja uimista Pistohiekalla tai sup-lautailua Sahanlahdessa. Matkailija voi ottaa mukaansa myös oman polkupyörän, mikäli haluaa pyöräillä osan matkastaan. Muutamasta retkikohteesta on myös mahdollista vuokrata polkupyörä, kertoo Saavu Saimaalle -hankkeen projektipäällikkö Hanna Airas.

Erilaiset bussi- ja laivakuljetukset kulkevat kesällä 2023 keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Aikatauluissa on huomioitu alueelle saapuva kaukoliikenne ja toimivat matkaketjut.

– Retket vievät perille kohteisiin asti, eivät vain tien varteen bussipysäkille. Matkailija voi jäädä mihin tahansa reitin varrella olevaan kohteeseen viettämään leppoisaa kesäpäivää tai pidemmäksikin aikaa majoittumaan ja tulla myöhemmin paluubussin kyydillä takaisinpäin, Airas sanoo.

Aiemmin alueen luonto- ja matkailukohteet ovat olleet laajasti saavutettavissa vain lähinnä omalla autolla tai veneellä liikkuville matkailijoille. Yhteiskuljetuksella tehdyt matkat ovat yksityisiä kyytejä ympäristöystävällisempiä, mikä tekee Saimaan alueen matkailusta aiempaa vastuullisempaa ja kestävämpää.

– Matkan hiilijalanjälki pienenee, kun matkustaja valitsee yhteiskuljetuksen oman tai vuokra-auton tai yksityisveneen sijaan. Yhteiskyydillä liikkuminen on usein myös helpompaa ja mukavampaa.

Matkakohteiden saavutettavuus paranee myös digitaalisesti, sillä reittituotteita myydään aiempaa useammissa kanavissa. Bussi- ja laivaretkiliput voi ostaa verkosta Visit Mikkelin elämyskaupasta ja yhden suuntaisia matkoja suunnitellaan myytäväksi myös Matkahuollon Reitit ja liput -sovelluksen kautta, jolloin matkustaja voisi ostaa matkalipun koko matkaketjulle esimerkiksi Helsingin keskustasta Puumalan norppapolulle saakka. Myös laivareittien on tarkoitus tulla myyntiin Reitit ja liput -sovellukseen.

Retkillä hyödynnetään myös digitaalisia automatkailuun soveltuvia äänitarinoita, joiden kautta matkailija pääsee tutustumaan muun muassa Vihreän kullan kulttuuritiehen. Äänitarina kuljettaa kuuntelijan tuhansien vuosien mittaiselle matkalle eteläsavolaiseen metsäsuhteeseen. Paikkatietoon perustuva sovellus käynnistää tarinan automaattisesti, kun kuuntelija saavuttaa reitille asetetun navigointipisteen. Äänitarinat on toteuttanut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

– Testaamme Saavu Saimaalle -hankkeessa erilaisia liikkumisen malleja. Bussi- ja laivakyytien lisäksi reiteillä voi liikkua myös esimerkiksi polkupyörällä tai melomalla, Hanna Airas kertoo.

Fyysistä ja digitaalista saavutettavuutta parantamalla pyritään vahvistamaan Saimaan vetovoimaa ja nostamaan se Suomen kolmen tunnetuimman matkailualueen joukkoon. Kotimaisten matkailijoiden lisäksi Saimaalle odotetaan nyt myös kansainvälisiä matkailijoita. Saimaa Hop On Hop Off -retket ovat myynnissä suomen ja englannin kielillä visitmikkeli.fi-sivuston verkkokaupassa.

Kuva: Visit Saimaa