
Osallisuus on kuulumista ja kuulluksi tulemista. Se syntyy kokemuksesta, että on merkityksellinen osa yhteisöä ja voi vaikuttaa elämänsä kulkuun ja yhteisiin asioihin. Osallisuuden kokeminen lisää yksilön ja yhteisön hyvinvointia, vahvistaa uskoa tulevaisuuteen ja luo turvallisuutta arkeen. (THL 2023:17)
Osallisuus ei ole vain yksilön tunne – se on myös konkreettinen toimintatapa, jolla rakennetaan elinvoimaisempaa, oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Sen avulla voidaan ehkäistä eriarvoisuutta, köyhyyttä, syrjäytymistä ja syrjintää. Vuorovaikutus on keskeinen osa osallisuutta: avoin, kunnioittava ja tavoitteellinen vuoropuhelu vahvistaa kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia ja tukee hyvää hallintoa.
Osallisuus on ajattelutapa, joka ohjaa pohtimaan, miten kaupungin kaikessa toiminnassa – palveluissa, päätöksenteossa ja vuorovaikutustilanteissa – voidaan tukea ja vahvistaa kuntalaisten osallistumista ja vaikuttamista. Se on tärkeä osa hyvinvoinnin edistämistä ja elinvoiman rakentamista.
Mikkelin kaupungissa laadittiin syksyllä 2018 osallisuussuunnitelma suunnannäyttäjäksi osallisuustyölle kaupungin kaikilla palvelualueilla. Ensimmäinen versio hyväksyttiin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnassa 21.11.2018, ja päivitetty versio 26.1.2022. Tutustu Mikkelin osallisuussuunnitelmaan.
Osallisuus- ja vuorovaikutusohjelmaa on päivitetty vuosille 2025–2029. Valmistelutyöryhmän työskentelyyn on osallistunut kaupungin henkilöstöä eri palvelualueilta. Lisäksi suunnitelman laatimisen yhteydessä on järjestetty tilaisuuksia ja kyselyitä, joilla on kartoitettu näkemyksiä ja kokemuksia liittyen osallisuuteen ja vuorovaikutukseen Mikkelissä. Uusi osallisuus- ja vuorovaikutusohjelma viedään hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustoon, jonka jälkeen se julkaistaan tällä sivulla.