Koronarajoitukset ja vaikutukset palveluihin Mikkelissä

26.01.2021

Artikkelin kuva

Päivitetty 19.2.2021

Alle on koottu Mikkelin kaupungin koronarajoitukset sekä vaikutukset kaupungin palveluihin. Tätä tiedotetta päivitetään aina, kun rajoituksiin ja suosituksiin tulee muutoksia.

Kaupunki tukeutuu päätöksissään Essoten antamiin linjauksiin, noudattaen valtakunnallisia ohjeistuksia. Pandemiatilanteesta ja kansallisista ohjeista johtuen nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Mikkelissä on käytössä epidemian leviämisvaiheen rajoituksia.

Kaupungin liikuntapaikat

Uimahallien yleisöuinnit ovat tauolla. Koululaisuintien lisäksi mahdollistetaan alle 18-vuotiaitten ohjatut uinnin harrasteryhmät sekä kaiken ikäisten ammattimaisesti urheilevien tai SM-tasolla kilpailevien urheilijoiden harjoittelu. Allasterapiat ja kuntoutuksen pienryhmät voivat jatkua alle 10 henkilön ryhmissä. Saunatilat eivät ole käytössä. Muilta osin uimahallit pysyvät suljettuina 28.2.2021 asti.

Alle 18-vuotiaitten lasten ja nuorten liikunta ja harjoittelu mahdollistetaan kaupungin sisäliikuntapaikoissa. Lisäksi mahdollistetaan SM-tasolla kilpailevien ja muiden ammattimaisesti urheilevien harjoittelu ikään katsomatta. Sisäliikuntatiloissa maksimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Lasten harrastustoiminnassa on edelleen huomioitava, että lasten huoltajat noudattavat hygieniaohjeita, huolehtivat turvaväleistä ja käyttävät maskia kohtaamisissa. Alle 18-vuotiaiden kisoja tai turnauksia voidaan järjestää koronaohjeistukset huomioiden. Mikkeliläisten kisamatkoja muualle leviämisvaiheen suositusten voimassaollessa ei suositella.

Aikuisten harrastustoiminta jää kokonaisuudessaan tauolle niin sisä- kuin ulkotiloissa. Kaupungin tiloja ei myöskään vuokrata yli 18-vuotiaitten harrastustoimintaan. Kaupungin omat kuntosalit suljetaan asiakaskäytöltä. Tilavuokria ei peritä seuroilta niiltä osin, kun tilojen käyttö estyy tai ei suositella näiden ohjeistusten perusteella.

Alle 18-vuotiaitten lasten ja nuorten liikunta ja harjoittelu mahdollistetaan edelleen kaupungin tiloissa. Lisäksi mahdollistetaan SM-tasolla kilpailevien ja muiden ammattimaisesti urheilevien harjoittelu ikään katsomatta. Kaupungin sisäliikuntatilojen lasten ryhmien maksimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Lasten harrastustoiminnassa on edelleen huomioitava, että lasten huoltajat noudattavat hygieniaohjeita, huolehtivat turvaväleistä ja käyttävät maskia kohtaamisissa.  Alle 18-vuotiaiden kisoja tai turnauksia voidaan järjestää koronaohjeistukset huomioiden. Mikkeliläisten kisamatkoja muualle leviämisvaiheen suositusten voimassaollessa ei suositella.

Koulujen tiloissa mahdollistetaan alle 18-vuotiaitten liikuntaharrastukset ja muu harrastustoiminta hygieniaohjeistukset ja 20 henkilön maksimihenkilömäärä huomioiden.

Alle 18-vuotiaille voidaan järjestää myös kilpailutoimintaa koronaohjeistukset huomioiden. Lisäksi SM-tason aikuisten turnaukset ovat mahdollisia. Aikuisten osalta mahdollistetaan ryhmäliikunta ulkotiloissa alle 20 henkilön ryhmissä. Pukuhuone- ja sosiaalitilat eivät kuitenkaan ole käytössä.

Mikkelin seutukirjaston toimipisteet

Kirjastojen aukioloajat, pysyvät ennallaan, mutta kirjaston käytössä ja palveluissa on paljon rajoituksia. Liikkuvat kirjastopalvelut eivät ole toiminnassa toistaiseksi. Pääkirjastolla on käytössä rajoitettu asiointialue. Lainattava aineisto täytyy varata etukäteen. Lue tarkemmin kirjastojen käytännöistä täältä. Kirjastoissa asioidessa suositellaan kasvomaskin käyttämistä turvavälien ja hyvän käsihygienian lisäksi. Palautusluukku on käytössä myös kirjaston aukioloaikoina. Tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä.

Kaupungin museot

Museot ovat auki tavalliseen tapaan, mutta tiloissa voi olla yhtä aikaa maksimissaan 10 henkilöä, museon henkilökunta mukaan luettuna. Kasvomaskin käyttämistä suositellaan.

Lukiot etäopetukseen

Mikkelin lukio ja Mikkelin etä- ja aikuislukio siirtyvät etäopetukseen perjantaista 19.2. alkaen. Myös Otavia siirtyy etäopetukseen. Etäopetus kestää 28.2.2021 asti.

Kansalaisopisto

Kansalaisopiston lähes kaikki kurssit ovat tauolla maanantaihin 8.3.2021 saakka. Poikkeuksen tekevät alle 18-vuotiaiden toiminta, johon ei osallistu aikuisia sekä etäopetus ja kielten nettikurssit. 

Kaupungin nuorisotilat

Nuorisotiloissa kaikkien yli 15-vuotiaitten tulee käyttää kasvomaskia sekä huolehtia erityisen hyvin hygieniasta. Tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä.

Kaupungin tapahtumat

Kaupunki ei järjestä yleisötilaisuuksia sisällä eikä ulkona. Myös kielto kaupungin omistamien sisä- ja ulkotilojen käytöstä yleisötapahtumiin jatkuu.

Tämänhetkisessä tautitilanteessa kaupunki suosittelee vahvasti, että kaikki kaupunkilaiset pidättäytyisivät mahdollisuuksien mukaan kaikista yksityistilaisuuksista. Jos yksityistilaisuudelle on pakottava syy, tulee osallistujamäärä rajata 10 henkilöön, osallistujat käyttävät maskeja koko tilaisuuden ajan, tilaisuudessa huomioidaan turvavälit ja ruoka- tai juomatarjoilua ei järjestetä.

Kaupungin asiointipisteet

Kaupungin asiointipisteet palvelevat tavalliseen tapaan. Kaupunki suosittelee käyttämään kasvomaskia asiointipisteissä. Yhdessä kaupungin tilassa voi olla yhtä aikaa paikalla maksimissaan 20 henkilöä. 

Kaupungin kirjaamo

Kaupungintalolla sijaitsevassa kirjaamossa paikan päällä asiointia pyydetään välttämään tilanteissa, joissa asiointi voidaan hoitaa sähköisesti tai puhelimitse. Asiakirjat pyydetään toimittamaan ensisijaisesti postitse tai sähköisesti, ja mikäli tämä ei ole mahdollista, pyydetään asiakkaita olemaan yhteydessä kirjaamoon järjestelyjen sopimiseksi. Paikan päällä kirjaamossa suositellaan käytettäväksi kasvomaskia.

Virastotalon Lounashuone

Kaupungin virastotalolla sijaitseva Lounashuone on suljettu maaliskuun 2021 loppuun saakka.

Kaupungin henkilöstön etätyösuositus

Kaupungin etätyösuositus (viisi päivää viikossa) jatkuu maaliskuun 2021 loppuun asti niissä tehtävissä, joissa etätyö on mahdollista.

Maskisuositus kaupunkilaisille kaikissa kohtaamisissa

Mikkelin kaupunki suosittelee käyttämään kasvomaskia kaikissa kohtaamisissa kodin ulkopuolella sekä joukkoliikenteessä. Tämä koskee myös lasten vienti- ja hakutilanteita kouluista, varhaiskasvatuksesta sekä harrastustoiminnoista. Muutoinkin kaupunki painottaa hygieniaohjeiden ja turvavälien merkitystä, silloin kuin kohtaamista ei voida välttää.

Kaupungin työntekijöiden tulee käyttää kasvomaskeja kaikissa niissä työtehtävissä, joissa samassa tilassa on enemmän kuin yksi henkilö. Tämä koskee myös koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstöä.

Yli 12-vuotiaat oppilaat voivat halutessaan käyttää maskia koulupäivien aikana. Maskin käyttö on vapaaehtoista ja omakustanteista.

Aluehallintoviraston määräys kokoontumisrajoituksista

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, jonka mukaan kaikki yli kahdenkymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Päätös on voimassa Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella. Määräys on voimassa 22.3.2021 asti. Lue lisää.

Kaupungin tiloihin vain 10 henkilöä kerralla

Yhdessä kaupungin tilassa voi olla yhtä aikaa paikalla maksimissaan 10 henkilöä. Tämä koskee kaikkia kaupungin tiloja pois lukien koulut ja päiväkodit.

Kirjastot ja museot pysyvät avoinna, mutta tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä kerralla. Nuorisotilat ovat myös käytössä, mutta tiloissa voi olla maksimissaan 10 henkilöä kerralla.

Leviämisvaiheen toimenpiteet ovat voimassa 28.2.2021 asti. Häiriötilanteiden johtoryhmä tarkastelee rajoituksia ja suosituksia uudelleen viikolla 8.

Päivitetty 19.2.2021