Vuoden 2018 Pro Mikkeli -mitali toimittaja Jukka Ahdelmalle

Vuoden 2018 Pro Mikkeli -mitali on myönnetty mikkeliläiselle toimittajalle Jukka Ahdelmalle.

Päätöksen mitalin saajasta teki Mikkelin kaupunginhallitus kokouksessaan 26.11.2018. Perusteluissa sanomalehti Länsi-Savon toimittaja Jukka Ahdelma on usean vuoden ajan kirjoittanut monipuolisesta näkökulmasta Mikkeliä ja mikkeliläisiä koskettavista asioista.

Etenkin kaupungin päätöksenteosta ja paikallispolitiikasta raportointi on ollut Ahdelman erityisalaa. Hänen tiukkoihin mutta reiluihin, lukijoita palveleviin kysymyksiin on moni kaupungin viranhaltija ja luottamushenkilö uransa varrella vastannut.

Pro Mikkeli -mitalin myöntäminen Jukka Ahdelmalle osoittaa myös sen, että kaupunki tiedostaa paikallismedian tärkeyden ja arvostaa pitkän linjan ammattimaista uutisointia mikkeliläisiä koskettavista asioista.

– On sanottava, että olen tavattoman otettu tästä huomionosoituksesta. Onko hienompaa kuin se, että kotikaupunki huomioi tällä tavalla, varsinkin, kun tietää, millaiseen seuraan Pro Mikkeli -mitalin listalla on päässyt, Jukka Ahdelma kommentoi valintaansa Pro Mikkeli -mitalin saajaksi.

Ahdelmalla on selkeä näkemys median ja yhteiskunnan välisestä suhteesta. Samalla kokenut toimittaja miettii usein alansa murrosta ja nykyajan vääjäämättömiä vaikutuksia.

- Moniääninen, laadukas media on demokraattisen yhteiskunnan keskeinen toimija. Ajat ja tavat kuitenkin muuttuvat. Digitalisoituminen on nopeaa, ja sosiaalinen media on osa arkea. Viihteellisessä ja ajoittain pintapuolisessa menossa journalismin tehtävä on torjua valeuutisia ja tarjota asioiden taustoja, Ahdelma pohtii.

- Medialla on asemansa myös julkisyhteisön ja sen jäsenten välisissä suhteissa. Julkisyhteisön, esimerkiksi kunnan, viestintä asukkaiden suuntaan on mielestäni viime vuosina parantunut ja muuttunut avoimemmaksi, toki omien valintojensa mukaan.

Ahdelma korostaa median roolia tarkkailijana. Parasta hänen mukaansa työssä on se, kun pääsee taustoittamaan isoja positiivisia kehityskulkuja.

- Mutta tylytkin uutiset on kerrottava, Ahdelma muistuttaa.

– Media on kriittinen tarkkailija ja raportoija. Se ei kuitenkaan estä sitä, että olemme samalla asialla toimimassa Mikkelin ja koko yhteisön puolesta.

Pro Mikkeli -mitalin jakamisesta päättää kaupunginhallitus. Vuosittain voidaan jakaa 1–3 kappaletta mitaleja. Kaupungin eri hallintokunnat voivat tehdä asiasta esityksiä kaupunginhallitukselle. Mitali voidaan myöntää henkilölle, joka kotipaikastaan riippumatta on toiminut merkittävästi Mikkelin kaupungin hyväksi tai tehnyt kaupunkia tunnetuksi. Mitaleja on valmistettu 100 numeroitua kappaletta, joista numerot 97–98 ovat Suomen kansallismuseon rahakammiossa ja numerot 99–100 taidemuseon kokoelmissa.

Jukka Ahdelma
– syntynyt 1954 Mikkelissä
– koulutukseltaan sosionomi, Tampereen yliopisto
– Länsi-Savon toimittaja vuodesta 1988
– Suomen Journalistiliiton jäsen

Aikaisemmat viisi Pro Mikkeli -mitalin saajaa ennen vuotta 2018

Hannele Wirilander, FM, 2017
Aake Kalliala, näyttelijä, 2016
Velimatti Huittinen, professori, 2015
Mika Sillanpää, professori, 2014
Janne Viitamies, toiminnanjohtaja, 2013