Mikkelin keskussairaala on varautunut koronavirukseen

Keskussairaalan käytävä ja opastetauluja.

Mikkelin keskussairaalassa seurataan tiiviisti koronaviruksen leviämistä.  Koronavirusepäilyihin on varauduttu Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti.

– Mitään ylimääräistä valmiuden nostoa Mikkelissä ei ole toistaiseksi ollut tarpeen tehdä. Terveydenhuolto tuntee parisataa mikrobia, joista kukin kykenee aiheuttamaan vakavan hengitystieinfektion. Etelä-Savon väestön kannalta keskeisin mikrobi on influenssavirus, jonka torjunta on vuosittaista, kertoo infektioylilääkäri Sakari Vuorinen Essotesta.

THL on antanut selkeät toimintaohjeet, joiden mukaan lääkintähenkilöstö tunnistaa koronavirus-infektiota mahdollisesti sairastavan henkilön. Myös potilaiden näytteenotosta ja hoitotoimenpiteistä on olemassa ohjeistus.

– Mikäli henkilö epäilee koronavirus-tartuntaa, terveydenhuollon näkökulmasta on tärkeää tietää, mihin tuo epäily perustuu: Missä ja millä tavoin altistus olisi tapahtunut? Päivystysapu sekä vastaanottava henkilökunta hyödyntävät kansallisia tapausten tunnistamiseksi annettuja kirjallisia ohjeita. Ohjeet ovat peruste infektionäytteiden ottamiselle, Vuorinen toteaa.

Mikkelin keskussairaalassa on myös uusia, ajanmukaisia eristyshuoneita sairastuneiden potilaiden hoitoon. Keskussairaalan infektioyksikkö tiedottaa tilanteesta, mikäli todetaan todennäköinen tai varmistettu koronavirusta sairastava potilastapaus.

– Influenssaepidemian torjumiseksi ja hoitamiseksi Essotella on pandemiasuunnitelmansa, minkä lisäksi meillä on valmiusvarastossa henkilösuojaimia, rokotustarpeita ja lääkkeitä, Vuorinen kertoo.

Mikä on koronavirus? Lue koronaviruksesta THL:n nettisivuilta.