Sodan ja rauhan keskus Muisti etenee aikataulussaan – Avajaisia vietetään keväällä 2021

Sodan ja rauhan keskus Muisti etenee aikataulussaan Mikkelin päämajatalossa. Tiedekeskus tulee muodostamaan asiakkaan kannalta helposti saavutettavan kokonaisuuden perinteisen Päämajamuseon kanssa.

Mikkelin kaupunki on yksi merkittävimmistä rahoittajista tiedekeskukselle, joka välittää sotien tapahtumat ja kokemukset uusimman näyttelyteknologian avulla. Tilat valmistuvat päämajataloon ja näyttelyaineistot alkavat olla valmiita.

– Kerromme sodasta edistääksemme rauhaa. Muistin avauduttua ensimmäinen näyttely keskittyy toiseen maailmansotaan, mutta mikään ei estä meitä kertomasta myöhemmin muistakin sodista, konflikteista ja rauhanajoista. Kaikki nojautuu uusimpaan tutkimustietoon, kertoo Muistin sisältöjohtaja ja asiamies Pia Puntanen, joka tunnetaan Mikkelissä pitkän linjan historioitsijana ja päämaja-aikakauden asiantuntijana.

– Sodan ja rauhan keskus Muisti tulee olemaan heitä varten, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita, mutta ennen kaikkea myös heitä varten, jotka eivät ole. Sotien syiden ja seurausten ja rauhan merkityksen tiedostaminen kuuluvat yleissivistykseen. Siksi myös Muisti tekee yhteistyötä koulujen kanssa muun muassa opetusmateriaalin tuottamisen saralla. Tulevaisuuden haaveena on, että Muisti on unohtumaton luokkaretkikohde koko Suomen nuorille, Puntanen jatkaa.

Sodan ja rauhan keskus Muistissa uusimman teknologian hyödyntäminen osana näyttelykokemusta on suuressa roolissa, samoin tekemällä oppiminen. Muistissa käymisestä tulee aktiivinen kokemus, jossa oman roolihahmonsa valitsemalla voi kokea sodan eri puolet, tunteet, faktat ja esimerkiksi päättäjien ja kenraalikunnan strategiset dilemmat. Tarinallisen ja ajatuksia herättelevän näyttelyn vastapainona on perinteinen mutta uudistettu Päämajamuseo, ja kävijä saakin vierailla yhdellä pääsylipulla sekä Muistissa että Päämajamuseossa.

Mikäli koronaviruspandemia suo, on tiedekeskuksen avajaisia tarkoitus viettää suunnitellusti keväällä 2021. Muistin jälkeen Mikkelin sotahistoriallinen kokonaisuus täydentyy merkittävästi. Siinä missä Muisti kertoo sodan kokemuksista ja inhimillisistä vaikutuksista, Päämajamuseo kertoo sodan johtamisesta ja vanhalla kasarmialueella sijaitseva Jalkaväkimuseo sodan käymisestä rintamalla.

Kuva: Symbolisesti merkittävä hetki koettiin torstaina 27.8. kun päämajatalo sai julkisivulleen Sodan ja rauhan keskus Muistin logon.