Maailman mielenterveyspäivää vietetään vihreissä merkeissä lauantaina

Syksyisiä puunlehtiä ja Petra Turunen.

Mikkelissä vietetään Maailman mielenterveyspäivää hyvän mielen osoituksen, konsertin ja vihreän valon merkeissä. Tämän vuoden teemana on kuunteleminen, koska se, miten tulemme kohdatuiksi, vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme.

Samalla Mikkelissä juhlitaan myös lähes koko Essoten alueen kattavan Porukalla!-hankkeen päättymistä. Korona-ajan poikkeusoloihin perustettu hanke päättyy lokakuun loppuun, mutta hankkeen aikana perustetut toiminnot, kuten ruokapankit jatkavat toimintaansa hankkeen jälkeenkin. Hanke onnistui keräämään yhteen huomattavan suuren määrän toimijoita, jotka myös osallistuvat päivään.

– Haluamme Porukalla!-hankkeena tuoda esiin sitä, että jokaisella meillä on taito kuunnella toista ja edistää siten toisen ihmisen hyvinvointia. Siksi tämä päivä sopii hienosti myös hankkeen loppuhuipennukseksi, kertoo hankkeen projektipäällikkö Petra Turunen.

– Loppuhuipennus on oikeastaan uudenlaisen toimintamallin alku ja sitä haluamme olla porukalla kertomassa kaikille. Päivän aikana on mahdollisuus saada tietoa eri toimijoista ja toiminnoista, joiden avulla arjesta saadaan tasa-arvoista ja mielekästä, Turunen lisää.

Hyvän mielen osoitus lähtee liikkeelle Mikkelin Hallitustorilta kello 13 ja jatkaa matkaa Kirkkopuistoon, jossa luvassa on kahden mikkeliläisen esiintyjän konsertti. Ensimmäisenä esiintyy Roope Nykänen duo, joka esittää mikkeliläisten toivebiisejä ja kello 14 – 15 vuorossa on Octoband. Tapahtumassa ovat toiminnastaan kertomassa myös Porukalla!-hankeen toimijat. Konserttia pääsee seuraamaan Kirkkopuistossa tai Meijän Mikkelin Youtube-kanavan kautta.

– Päivään voi osallistua pukeutumalla vihreään tai käyttämällä vihreää asustetta ja saapumalla torille kello 13 hyvän mielen osoitukseen. Osallistua voi myös valaisemalla kodin tai yrityksen ikkunan vihreällä valolla kello 18 alkaen sekä toivomalla etukäteen biisejä Kirkkopuiston musiikki-iltapäivään. Myös kotona voi osallistua katsomalla Kirkkopuiston musiikillista iltapäivää omalta kotisohvalta, sillä tapahtuma striimataan, Turunen kertoo.

Vihreää valoa kuuntelemiselle päivä huipentuu illalla, kun eri kohteita ympäri Mikkeliä sekä Mäntyharjua valaistaan vihreällä valolla. Mukana ovat kaupungintalo, Naisvuori, Miesten asema, seurakuntakeskus ja sairaalarakennus. Mäntyharjussa valaistaan kunnantalon ikkunat.

Kuka tahansa voi liittyä mukaan näyttämään vihreää valoa kuuntelemiselle ja valaisemaan omaa pihaansa tai ikkunaansa vihreällä valolla. Myös Suomen mielenterveysseura kannustaa valaisemaan vihreällä valolla rakennuksia, ikkunoista tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä.

Kuva: Projektipäällikkö Petra Turunen