Mikkeli hakee mukaan harrastamisen Suomen malliin – Tavoitteena löytää lapsille ja nuorille mielekästä ja maksutonta tekemistä

Mikkelin kaupunki hakee mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön harrastamisen Suomen malliin. Tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. Järjestettävä kerho- ja harrastustoiminta pohjautuu lasten ja nuorten omiin toiveisiin.

Harrastamisen Suomen malli käynnistyy pilottihaussa. Mukaan haetaan kuntia, jotka ovat valmiita käynnistämään toiminnan alkuvuodesta 2021. Pilottihaussa on jaossa 9,5 miljoonaa euroa. Käytännössä harrastus- ja kerhotoiminta tullaan järjestämään kouluilla tai koulujen läheisyydessä ja koulupäivän yhteydessä eli iltapäivällä koulun jälkeen, joillakin kouluilla myös aamulla tai pitkillä välitunneilla. Harrastamisen Suomen malli kattaa kaikki ikäluokat 1. luokasta 9. luokkaan. 

– Ministeriön ajatuksena on, että osa harrastuksista voisi olla jo heti koulun jälkeen ja näin lisätä perheen yhteistä aikaa illasta, kertoo Mikkelin kaupungin sivistyspalveluiden kehittämispäällikkö Aila Marjamaa

Mikkelissä koulujen kerhotoiminnalla on pitkät perinteet, mutta uuden rahoituksen myötä harrastus- ja kerhotoimintaa voidaan entisestään laajentaa. 

– Kaikissa kaupungin kouluissa on jo vuosia järjestetty kerhoja joko koulun henkilöstön tai ulkopuolisten järjestäjien toimesta, Aila Marjamaa sanoo.

– Tämän rahoituksen myötä järjestöillä ja muilla koulujen ulkopuolisilla toimijoilla on laajempi mahdollisuus tuoda omaa toimintaansa kouluille. 

Pilottivaiheen hakuaika päättyy 2.12. Toinen haku on ensi keväänä ja se koskee syksyllä alkavaa toimintaa.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia