Kuvataide ja urheilu yhdistyvät taidemuseon vuoden viimeisessä näyttelyssä

Taiteilija Alina Sinivaara Mikkelin taidemuseossa.

Mikkelin taidemuseon vuoden viimeinen näyttely on värikkään ekspressionistinen kokemus, joka yhdistää kuvataiteen urheiluun. Tarjolla on jalkapallo- ja jääkiekkoaiheisia maalauksia Alina Sinivaaralta.

Dynaamiset ja ultravärikkäät maalaukset ovat hämmästyttävä yhdistelmä pelikenttien salamannopeita tilanteita, skriineiltä heijastuvaa kuvaa, katsomon kohinaa – tai tyhjentyneen kentän autiota hiljaisuutta, stadionin lehtereiden tai jäähallin sisäänkäynnin äänettömyyttä.

Suurikokoiset maalaukset levittäytyvät katsojan eteen urheilukuvaston tavoin, mutta perinteisen maalaustaiteen keinoin. Mikkelin taidemuseon näyttelyssä on esillä kolmisenkymmentä teosta vuosilta 2017–2020. Alina Sinivaaran tuotannossa polveilevat teemat, viimeisimpänä joukkueurheilun maailma, löytyvät omasta lähipiiristä ja suodattuvat kankaalle värikylläisinä tulkintoina.

– Lähtökohtana aiheisiin on perheeni urheiluhulluus, aihe siis löytyi läheltä, Sinivaara kertoo teostensa taustasta.

– En itse niinkään ole urheiluihminen, mutta kokeilin teemaa ja se toimi, taiteilija pohtii lähestymistapaansa.

– Urheilu sopii värikkääseen, ekspressionistiseen tyyliini, mutta ei vain urheilu, vaan myös yleisö, stadionin äänimaailma ja ympäristö, jopa kentän laidan huoltorakennukset.

Sinivaaran mielestä on yllättävää, että urheilua on kuvattu kuvataiteessa toistaiseksi vähän.

– Se on erikoista, koska urheilu kuitenkin koskettaa niin monen elämää, Sinivaara pohtii.

Alina Sinivaara valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005 ja taidemaalariksi Vapaasta taidekoulusta 2007. Hän on opiskellut maalaustaidetta myös Espanjassa ja Virossa. Sinivaara on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Mikkelin taidemuseon näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä taidemuseossa.

Entä mitä värejä Sinivaara sitten itse tunnustaa kentän laidalla? Vastaus on mustavalkoista ja keltavihreää. Kyseessä ovat Helsingin Ponnistus jalkapallossa ja Tampereen Ilves jääkiekossa.

Alina Sinivaaran Kentän laidalla -näyttely Mikkelin taidemuseossa 6.11.–21.2.2021. Taidemuseossa on ilmaisperjantai 6.11. Vapaa pääsy katsomaan uutta näyttelyä kello 10–17. Taidemuseo sijaitsee kauppakeskus Akselin toisessa kerroksessa.