Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikan itsenäisyyspäivän puhe

Suomen lippu.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, sodat kokenut sukupolvi, hyvät itsenäisyyspäivää viettävät. Tuon Mikkelin kaupungin tervehdyksen itsenäisyyspäivän juhlaan, jota vietämme tänä vuonna perinteistä poikkeavalla tavalla. 

Itsenäinen Suomi täyttää 103 vuotta. Yhteiskunnastamme on vuosikymmenten saatossa kehittynyt hyvinvointivaltio, jossa jokaisella on mahdollisuus pärjätä ja, jossa jokaisesta pidetään huolta.

YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on ollut toistuvasti maailman onnellisin maa. Tätä on tulkittu siten, että onnellisuus mittaa yleistä tyytyväisyyttä elämään sekä luottamusta siihen, että omassa asuinpaikassa ihmiset pitävät huolta toisistaan. Hyvä elämä rakentuu pohjimmiltaan keskinäisestä luottamuksesta ja välittämisestä. 

Ajattelen, että suomalaisten keskinäinen luottamus on rakentunut myös koettelemuksen kautta ja kokemukseen siitä, että tärkeitä asioita puolustetaan ja niiden edestä tarvittaessa taistellaan ja niiden eteen tehdään sinnikkäästi työtä. 

Sotiemme veteraanit taistelivat meille vapaan isänmaan. Tolvajärven, Raatteen, Tali-Ihantalan ja monen muun taistelupaikan tapahtumat osoittavat meille isiemme urhoollisuuden. Sodan kauhut koskettivat kuitenkin jokaista suomalaista eikä kenenkään tarina ole toista vähäarvoisempi.

Kotikaupunkimme Mikkeli kantaa päämajakaupunkina sodan perintöä.  Ensi keväänä avattavan Sodan ja rauhan keskus Muistin kautta tulemme varmistamaan sen, että sota-ajan historian yhteys nykypäivään säilyy ja että sodan ymmärrys lisääntyy. Näin edistämme rauhaa. Valmistuvan tiedekeskus Muistin tarkoituksena on myös osoittaa ihmisen kykyä sopeutua ja selviytyä vaikeuksista. Ydintavoitteena on, että ihmiset arvostavat rauhaa ja Suomen itsenäisyyttä. 

Mikkeli on vuodesta 1983 lähtien myöntänyt Pro Mikkeli -mitalin henkilölle, joka kotipaikastaan riippumatta on toiminut merkittävästi Mikkelin kaupungin hyväksi ja tehnyt kaupunkiamme tunnetuksi. Tänä vuonna kaupunginhallitus on päättänyt myöntää mitalin poikkeuksellisesti kahdelle henkilölle, jotka molemmat ovat toimineet hyvin ajankohtaisissa, vaikkakin erilaisissa tehtävissä Mikkelin kaupungin ja sen asukkaiden hyväksi.

Valtiotieteen maisteri Paavo Lipponen

Paavo Lipponen on ollut Sodan ja rauhan keskus Muistin hallintoneuvoston puheenjohtajana perustamassa uutta sotahistoriallista tiedekeskusta Mikkeliin. Hänen pitkäaikainen työskentelynsä, tukensa ja taustavaikuttamisensa ovat merkittävästi auttaneet Mikkeliä saamaan ainutlaatuisen tiedekeskuksen.

Pro Mikkeli -mitalin myötä Mikkelin kaupunki kiittää Paavo Lipposta arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä, jota hän on tehnyt päämajakaupunkimme ja uuden tiedekeskuksemme eteen.

***

Mikkelin kaupunki haluaa osoittaa Pro Mikkeli -mitalilla arvostustaan sille tavalle ja työlle, jolla Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten johto ja henkilöstö tarttuivat tämän päivän kriisiin – koronavirusepidemiaan ja sen aiheuttamaan ihmisten epävarmuuteen ja huoleen. Nopealla toiminnalla sekä asiallisella ja avoimella tiedottamisella on helpotettu asukkaiden huolta ja lisätty toivoa siitä, että tästäkin kriisistä selvitään yhdessä.

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä

Santeri Seppälä on tehnyt tärkeää työtä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstön kanssa koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Seppälä on myös kehittänyt terveyspalveluja määrätietoisesti ja menestyksekkäästi. Hänen johtamansa tehokkaat toimintatavat ovat saavuttaneet valtakunnallisesti hyvää terveydenhuollon mainetta Mikkelille. 

Mikkelin kaupungin ja itseni puolesta lämpimät onnittelut molemmille Pro Mikkeli -mitalin saajille. Samalla toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!

Seija Kuikka
Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja