Yhteensä kahdeksan salmonellatartuntaa – salmonellan lähteeksi varmistumassa kesäkurpitsa

Mikkelin kaupungin logo.

Tällä hetkellä varmistettuja salmonellatartuntoja on Mikkelin alueella kahdeksan. Osa tutkimuksista on vielä kesken.

Mikkelissä todetuista salmonellatapauksista on tyypityksessä pystytty yhdistämään toistaiseksi kolme tapausta salaattiin, jonka raaka-aine on tullut tukusta Mikkelin kaupungin keskuskeittiöön sekä Haukivuoren ja Ristiinan valmistuskeittiöihin. Salaattia on ollut tarjolla kahdessa eri erässä valmistettuna 26.11.2020 ja 27.11.2020.

Kyseessä oli porkkana-kesäkurpitsasalaatista, josta todettiin Ruokavirastossa salmonellatyyppiä S. Kedougou.  Salaatin ainesosana olleesta kesäkurpitsasta on myös alustavasti todettu salmonella paikallisessa elintarvikelaboratoriossa. Tyypitystulos valmistuu ensi viikon aikana.

Salaatin raaka-aineena olevat kesäkurpitsat ovat alun perin peräsin Espanjasta, jotka ovat saapuneet keskuskeittiölle ja valmistuskeittiöihin valmiiksi silputtuna. Aistinvaraisesti salmonellaa ei voi havaita, sillä se on hajuton, mauton ja näkymätön. Kuumennettaessa salmonella tuhoutuu.