Myös talvella voi pyöräillä! Lue vinkit onnistuneeseen ajeluun lumisilla reiteillä

Pyöräilijä talvisella kadulla.

Pyöräilykuntien verkosto ry, johon myös Mikkelin kaupunki kuuluu, muistuttaa pyöräilyn olevan talvella yhtä kätevä tapa liikkua kuin kesälläkin. Etenkin lyhyillä, alle viiden kilometrin matkoilla saatat usein olla pikemmin perillä pyöräillen kuin muilla liikkumismuodoilla ja saada samalla aimo annoksen raitista ilmaa ja omaa aikaa liikkumisen ohessa.

Pyöräilemällä arkipäiväiset matkasi vaikutat myönteisesti myös ilmanlaadun pysymiseen hyvänä, liikennemelun vähentämiseen sekä yleisen viihtyisyyden kohenemiseen.

Korona-aikana arkipäiväisten työ- ja opiskelumatkojen mahdollisesti puuttuessa voit testata myös pyöräilylenkin tekoa ihan vain huviksesi esimerkiksi aamu- tai iltapäivällä. Hyvät rutiinit ja ulkoilma auttavat palautumaan.

Vinkkejä talvipyöräilyyn

  • Varaa talvipyöräilyyn muutama minuutti enemmän aikaa kuin kesällä. Näin varmistat mukavan matkan.
  • Voit pukeutua aivan omaan tyyliisi. Vaatteiden kerrostaminen on toimiva keino, jonka avulla saat säädeltyä sopivaa varustelua. Itsellesi sopiva annos vaatekerroksia kussakin säässä löytyy kokeilemalla ja keliarvioinnissa jalostuu nopeasti.
  • Jarruta varovasti ennen liukkaita paikkoja, kuten risteyskohtia ja kivetyksiä ja vältä nopeita käännöksiä. Pidä ajonopeutesi maltillisena, ennakoivana ja tasaisena, niin pysyt pystyssä.
  • Valitse sopivat renkaat: nastarenkaat eivät ole välttämättömät, mutta tuovat varmuutta ajoon.
  • Huolla pyörääsi säännöllisesti. Pyörän voi viedä huoltoon pyöräliikkeeseen vaikka keskellä talveakin, näin vältät kevään ruuhkapiikit korjaamoissa!
  • Muista pyörän valot hämärän ja pimeän aikaan.
  • Osallistu Kilometrikisaan! Kyseessä on yritysten, työyhteisöjen, osastojen, yhdistysten, seurojen tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu. Aloita vuosi 2021 polkien ja ilmoittaudu täällä (kilometrikisa.fi).
     

Kuva: Pyöräilykuntien verkosto / Antero Aaltonen