Vuoden 2020 Matkailuteko -palkinto on myönnetty Puumalan saaristoreitille Saimaan alueen matkailun kehittämisestä. Ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden 2020 Matkailun edistämisteko -palkinnon sai puolestaan vs. aluekehitysjohtaja Heli Gynther Etelä-Savon maakuntaliitosta alueen matkailun ja kulttuurin eteen tekemästään kehittämistyöstä.
Noin 60 kilometrin pituinen Puumalan saaristoreitti on tehnyt Saimaan alueen erityispiirteitä tutuksi laajalle yleisölle. Puumalasta Niinisaaren, Lintusalon, Hurissalon ja Pistohiekan kautta kulkevalla reitillä pyöräilijä pääsee kahdelle lauttamatkalle, tutustuu nähtävyyksiin ja voi nauttia matkailuyritysten monipuolisista palveluista.
”Hienosti kehitetty, kaunis reitistö yhdistää monta yritystä ja tekee niistä vetovoimaisen kokonaisuuden, jolla on paljon kehittämisen mahdollisuuksia”, Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry:n hallituksen puheenjohtaja, Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen perustelee valintaa.
Puumalan kunnan markkinointipäällikkö Tuula Vainikka kertoo saaristoreitin tuoneen uusia asiakkaita alueen majoitus- ja ravitsemusyrityksille. Mediahuomiota saaristoreitti on saanut koti- ja ulkomailla. Myös uudentyyppistä, maakuntarajat ylittävää yhteistyötä on syntynyt. Viime kesänä Puumalan reitillä lauttoja käytti 2800 ja Sarviniemi-Lintusalon reitillä 1500 matkustajaa, eivätkä kaikki pyöräilijät tee vesistön ylitystä lautalla.
”Reitin avaus meneillään olevan pyöräilybuumin aikana oli mainio. Heinäkuun alussa Saimaa Cycle Tour kiertää Puumalan kautta ja tekee reittiä tutuksi ulkomaalaisille pyöräilyn ystäville. Viime kesänä Etelä-Karjalan puolelle avattu reitti on tuonut sekin lisää näkyvyyttä meille. Nyt teemme reiteille yhteistä karttaesitettä. Puumala on ollut edelläkävijä, jonka onnistuminen on rohkaissut alueen muitakin toimijoita kehittämään pyörämatkailua”, Vainikka kertoo.
Vuonna 2017 avattu reitti on poikinut uusia palveluja ja yritystoimintaa sekä tiivistänyt matkailuyritysten yhteistyötä.
”Heti vuonna 2019 Nestorinranta perusti lettukioskin lauttarantaan ja matkailuyritykset perustivat Saimaa Coop -osuuskunnan, joka alkoi vuokrata Saimaa Bikes -sähköpyöriä. Viime kesänä alkoi liikennöinti myös Suur-Saimaan puolella toisella aluksella, ja ensi kesänä sen korvaa isompi alus, johon mahtuu 20-25 pyöräilijää. Samalla jo neljä kesää Hurissalon ja Lintusalon väliä liikennöineelle Norppa 2 -alukselle saadaan lisävuoroja. Ensi keväänä myyntiin on tulossa myös Pyörämatka Saimaa Geoparkin maisemiin -niminen viikon kestävä matkapaketti, jonka varrella kohokohtia ovat geopark-kohteet, kuten Astuvansalmen kalliomaalaukset. Ensi kesäksi meille Nestorinrantaan valmistuu uusi lettukahvila, kun entinen kävi pieneksi”, Puumalan Lintusalossa sijaitsevan Nestorinrannan yrittäjä Riitta Viialainen kertoo.
”Laivureiden mukaan ensimmäisenä kesänä saaristoreitillä kulki eteläsavolaisia, toisena suomalaisia eri puolilta maata ja kolmantena hiukan ulkomaalaisiakin. Viime kesänä oli tulossa jo muutama iso ryhmä Keski-Euroopasta, mutta korona sulki rajat. Useita kotimaisia ja ulkomaisia pyörämatkoja tuotavia yrityksiä on ottanut meihin yhteyttä ja kertonut suunnittelevansa pakettimatkoja Puumalan saaristoreitille. On varmaa, että pyörämatkailu tulee kasvamaan edelleen hurjaa vauhtia. Nyt tarvitaan lisää lyhyitä ja pitkiä reittejä ja myös talvipyöräilyä pitäisi alkaa kehittää kiireesti. Me Nestorinrannassa olemme kehittäneet pyörämatkapaketin lisäksi myös Saimaa Geoparkiin liittyviä tuotteita”, Viialainen sanoo.
Vuoden 2020 Matkailun edistämisteko -palkinto myönnettiin Heli Gyntherille, joka on luonut matkailulle ja kulttuurille toimintaedellytyksiä ja edistänyt laajojen verkostomaisten toimintamallien syntyä ja kehittymistä.
”Heli Gynther on tehnyt ansiokasta ja pitkäjänteistä työtä Mikkelin seudun, maakunnan ja Saimaan matkailun toimintaedellytysten ja aseman parantamiseksi”, Timo Halonen toteaa perusteluissaan.
Etelä-Savon maakuntaliiton vs. aluekehitysjohtajana tällä hetkellä työskentelevä Heli Gynther tunnetaan matkailu- ja kulttuurialalla hyvin verkostoituneena mahdollistajana, joka työskentelee tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden ja yrityskentän kanssa.
”Hän on tukenut ja kehittänyt avarakatseisesti ja ennakkoluulottomasti Saimaan alueen matkailua. Hän oli mahdollistamassa lähiruokaa esille tuovan D.O. Saimaa -tuoteperheen syntyä. Kesään mennessä odotamme Unescolta päätöstä, hyväksytäänkö Saimaa Geopark osaksi maailmanlaajuista, geologiaa esille tuovaa luontomatkailuverkostoa. Heli on osaltaan edistänyt hanketta alusta saakka. Lisäksi kevään mittaan valmistuu Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 -hankkeen hakukirja. Tässä ns. Saimaa-ilmiössä Heli on nostattanut tekemisen meininkiä, kun laajaa kulttuurin ja matkailun toimijaverkostoa on koottu. Heli näkee asioita isossa kuvassa ja hänellä on rohkeutta luoda ja tukea uutta luovia prosesseja”, Mikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkinen luonnehtii.
Palkinnot luovutettiin Puumalan kunnan markkinointipäällikkö Tuula Vainikalle ja Etelä-Savon maakuntaliiton vs. aluekehitysjohtaja Heli Gyntherille 10.3. etäyhteyksin järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Palkinnot luovuttivat Mikkelin seudun matkailupalvelu ry:n hallitus puheenjohtaja Timo Halosen johdolla.