Sodan ja rauhan keskus Muisti avaa ovensa kesäkuussa

Sodan ja rauhan keskus Muisti.

Sodan ja rauhan keskus Muisti avaa Mikkelissä ovensa yleisölle perjantaina 4.6.2021. Muisti kertoo sodan ja rauhan teemoista vuorovaikutteisilla ja digitaalisilla näyttelyillä.

Muisti toimii toisen maailmansodan aikana puolustusvoimien päämajan käytössä olleessa koulurakennuksessa, jossa Päämajamuseo on toiminut jo lähes 50 vuoden ajan.

– Suomen marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä 4.6., joka on samalla puolustusvoimien lippujuhlapäivä, on mitä sopivin hetki avata suomalaisten sotakokemuksia ja sodan vaikutuksia uudella tavalla esille tuova moderni, moniääninen tiedekeskus, sanoo Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:n hallituksen puheenjohtaja lehdistöneuvos Ilkka Juva.

– Covid-pandemia on vaikuttanut valitettavasti muiden museoiden tavoin myös Muistin toimintaan. Katsoimme parhaaksi siirtää ennakkotiedoista (29.4.) poiketen avaamisajankohtaa, sillä yleisön turvallisuus ja epidemian katkaiseminen ovat nyt ensiarvoisen tärkeitä, Juva jatkaa.

– Muistissa panostetaan hygieniaan ja asiakasturvallisuuteen monin tavoin. Vaikka yhteensä 1100 neliömetrin näyttelytilat ovat laajat, rajoitetaan sisäänpääsyä viranomaisten ohjeistuksen mukaan pienempiin ryhmiin. Avaamme lähiviikkoina lipunmyynnin ja sieltä ennakkoon lipun ostaneet voivat varata ajan käynnille, kertoo Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

– Kaikki olennaiset pinnat käsitellään Nanoksi-katalyysipinnoitteella, joka tuhoaa pinnoilta bakteerit ja virukset. Kyseessä on kemiallisen reaktioon perustuva tuote, joka aktivoituu valosta ja on vaaraton ihmisille ja ympäristölle. Lisäksi siivousta tehdään ahkerasti ja luonnollisesti maskit ja käsidesit kuuluvat asiaan, Leskinen jatkaa.

Suomen uusin tiedekeskus

Sodan ja rauhan keskus Muisti on interaktiivinen humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekeskus, joka kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti kertoo ihmisistä ja erityisesti suomalaisista ja Suomesta sodassa, eurooppalaisessa ja maailmanlaajuisessa kontekstissa. Muisti käsittelee sotaa ilmiönä, sen vaikutuksia yksilöön ja yhteiskuntaan. Muistissa kerrotaan historiasta, mutta kysymyksenasettelu nousee tämän päivän tarpeesta. Muistin näyttelyt ovat kokemuksellisia, vuorovaikutteisia ja toiminnallisia. Asiakkaalle Muisti ja  Päämajamuseo muodostavat yhden kokonaisuuden.  

Muistin toiminnasta vastaa yleishyödyllinen Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy, jonka omistavat Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö sr ja Mikkelin kaupunki. Muistin perustamista ovat tukeneet Maanpuolustuksen kannatussäätiö, OKM, Mikkelin kaupunki, Suur-Savon Osuuspankki, Osuuskauppa Suur-Savo, Suur-Savon sähkö, Länsi-Savo Oy, LähiTapiola, UPM, Paavali Juusten -säätiö, K-ryhmä, Mikkelin tyttölyseon seniorit ry, Cosmopolis Oy, Etelä-Savon kulttuurirahasto, Antti ja Jenny Wihurin rahasto, Väinö Tannerin säätiö, Svenska kulturfonden, EU:n aluekehitysrahasto/Etelä-Savon maakuntaliitto sekä yksityishenkilöt.