Mikkelin lukiosta maailmalle – Intohimo fysiikkaan sai puumalalaisen Antti Asikaisen hakeutumaan kohti tutkijan uraa

Mikkelin lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2020 kirjoittanut puumalalainen Antti Asikainen on saanut viime aikoina julkisuutta paikallismedioissa merkittävästä saavutuksestaan. Hänet nimittäin hyväksyttiin opiskelijaksi yhdysvaltalaiseen MIT-yliopistoon.

Mikkelin lukion rehtorin Jari Tuomenpuron mukaan Mikkelin seudulta ponnistetaan ulkomaalaisiin yliopistoihin oikeastaan joka vuosi. On kuitenkin harvinaista, että Mikkelin lukion ylioppilas pääsee MIT:n kaltaiseen maailman huippuyliopistoon.

Antti Asikaisen mukaan Mikkelin lukio antoi hyvät valmiudet ja innostuksen fysiikkaan nimenomaan kahden opettajan ansiosta. Erityistä kiitosta Asikainen jakaa lukion opettajille Mikko Korhoselle ja Kari Kääriäiselle. Lukiosta myös osallistuttiin aktiivisesti MIT-hakuprosessiin, kun yliopisto pyysi Asikaisesta erilaisia lausuntoja.

– Mikkelin lukiolla ei varsinaisesti ole ohjausta ulkomaille opiskeluun, mutta siellä on ihmisiä, jotka innostavat ja osaavat havainnoida opiskelijoista heidän vahvuutensa, Asikainen kertoo puhelinhaastattelussa.

– Erityisen hienoa on, että Mikkelin lukiossa opettajat näkevät opiskelijat omina persooninaan.

Muuttaminen Yhdysvaltoihin ei vielä ole varmaa

Antti Asikaisen suunnitelmissa on tutkijan ura fysiikan parissa. Parhaista yliopistoista luonnontieteiden saralla ehdoton ykkönen on MIT eli Massachusetts Institute of Technology. Kyseinen yliopisto kuuluu Bostonin alueen huippuyliopistojen kaartiin ja sen kuuluisia entisiä opiskelijoita ovat muun muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja astronautti, toinen ihminen Kuussa, Buzz Aldrin.

– MIT:ssä on parhaimmat mahdollisuudet päästä käsiksi huippututkimukseen. Toisena vaihtoehtona minulla on ollut Princeton, jonka hakuprosessi on vielä kesken, Asikainen kertoo.

Puumalalaisnuorukainen ei usko, että hän saa toisen ”jenkkijackpotin”. Jos paikka New Jerseyssä sijaitsevaan yliopistoon kuitenkin aukeaa, on se aito vaihtoehto MIT:lle, jonka lukukausimaksut ovat merkittävästi korkeammat. Yhdysvaltoihin lähteminen riippuukin paljolti rahoituksen järjestymisestä; asia on selvittelyjen alla. Tyhjän päälle Asikainen ei suinkaan ole jäämässä, koska hänellä on mahdollisuus mennä opiskelemaan Helsingin yliopistoon.

Tällä hetkellä Asikainen suorittaa vielä varusmiespalvelustaan upseerikokelaana Kuopion Rissalassa.

– Armeijasta kotiutumisen jälkeen olisi tiedossa kesätöitä ja sitten muuttaminen. Jää nähtäväksi ollaanko sitten Bostonissa, New Jerseyssä vai Helsingissä.

Joka tapauksessa Asikainen on elävä esimerkki siitä, kuinka Etelä-Savosta ja Mikkelin lukiosta pystyy ponnistamaan maailmalle.