Katupölyaika on alkanut – Ilman hiukkaspitoisuudet voivat kohota kuivina päivinä

Hiekkaa kadulla.

Mikkelin Porrassalmenkadun mittausasemalta saatujen tulosten mukaan vuoden 2021 ensimmäiset ilmanlaadulle annetun hiukkasraja-arvon vuorokausinumeroarvon 50 µg/m3 ylitykset sattuivat 19.3. ja 1.4. Pitoisuudet olivat 57 µg/m3 ja 55 µg/m3. Keskiviikkona 7.4. ilmanlaatu on vaihdellut hyvän ja tyydyttävän välillä.

Mittausasemalla mitataan ilman hiukkaspitoisuutta. Mittaukset jatkuvat vuoden 2021 loppuun saakka.

Tarkistamattomat mittaustulokset ovat kaikkien nähtävillä reaaliaikaisena Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Hiukkasten korkeita pitoisuuksia aiheuttaa kaupunkialueella ja vilkasliikenteisten ajoväylien läheisyydessä tieliikenteen nostama katupöly. Pitoisuudet ylittyvät keväällä, jolloin jauhautunut hiekoitushiekka ja asfalttipöly nousevat liikenteen nostattamina kuivilta kaduilta. Muita päästölähteitä ovat liikenteen pakokaasut ja energiantuotanto.

Hiukkaspitoisuudet voivat ylittää vuorokausinumeroarvon edelleenkin kevään aikana, varsinkin sateettomina ja tuulisina ajankohtina, niin kauan kunnes talven hiekoitushiekat on saatu poistettua. Katupölyaika on yleensä keväällä maalis-huhtikuussa.

Herkät henkilöt, erityisesti astmaatikot ja pikkulapset voivat saada oireita kohonneista hengitettävien hiukkasten pitoisuuksista: nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja hengitysoireita.

Suurimmat hiukkaset aiheuttavat viihtyvyyshaittoja ja silmien sekä ylähengitysteiden ärsytysoireita.