Tieteen päivillä tarjotaan ohjelmaa kaikenikäisille 13.–16. huhtikuuta

Mikkelin Tieteen päivät.

Mitä eroa on tiedolla ja valetiedolla? Miten ympäristö- ja puutarhatiede taipuu lastensaduksi? Miten metsänhoito muuttuu ilmastonmuutoksen myötä? Onko Saimaassakin mikromuoveja? Muun muassa nämä kysymykset ovat esillä Mikkelin Tieteen päivillä 13.–16. huhtikuuta.

– Toivomme, että tämän vuoden Tieteen päivien virtuaalitapahtuma tavoittaa paljon kuulijoita, sillä ohjelma sopii kaikille ja se tarjoaa paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa. Tämän vuoden ohjelmassa on esimerkiksi mökkiläisiä, kulinaristeja ja myös lapsia ja nuoria kiinnostavia teemoja, sanoo tapahtuman järjestämisestä vastuussa oleva asiantuntija Ulla Jurvanen Mikkelin yliopistokeskuksesta.

Tieteen päivät on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, jossa niin mikkeliläiset kuin koko valtakunnankin huippuasiantuntijat avaavat tiedettä ja tutkimusta kansantajuisesti. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään kokonaan verkossa. Ohjelma rakentuu hyvä ja paha tieto -teeman ympärille  ja eri päivinä painottuvat eri aihepiirit. Ulla Jurvanen nostaa ohjelmasta esiin muutaman tärpin.

– Tiistaina käydään varmasti mielenkiintoista keskustelua totuudesta ja valetiedosta. Kestävästä ruokajärjestelmästä puhuvat Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen sekä ohjelmajohtaja Pasi Rikkonen Luonnonvarakeskukselta. Keskiviikkona järjestämme useita sessioita ja paikallisia toimijoita kiinnostanee erityisesti yhteistyössä Sodan ja rauhan keskus Muistin kanssa järjestettävä sessio Sodan muisti, kenen muisti. Iltasessiossa kuulemme, mikä planeetalla sairastuttaa ja tervehdyttää sekä paljastamme muun muassa vuoden Tieteenkesyttäjän, Ulla Jurvanen kertoo.

Mikromuoveista on viime aikoina puhuttu paljon ja Tieteen päivilläkin ne nostetaan esiin.

– Torstain aiheena ovat Saimaan mikromuovit. Saimaan tilanne kiinnostaa varmasti paikallisten lisäksi alueemme vapaa-ajan asukkaita. Iltapäivällä käsitellään metsäsektoria kattavasti eri näkökulmista. Puhujina ovat asiantuntijat Luonnonvarakeskukselta, MTK:sta ja Metsäkeskukselta, ja luvassa on keskusteleva, interaktiivinen sessio.

Tieteen päivillä on ohjelmaa myös lapsille, kun yliagronomi Bertalan Galambosi pitää tiistaina ympäristöaiheisen tiedesatutuokion. Ulla Jurvanen kuvailee Galambosia hurmaavaksi satusedäksi, jonka satutuokio sopii sekä päiväkoti-ikäisille että muille lapsenmielisille.

Tieteen päivien keskusteluita voi seurata verkossa ja niitä voi kommentoida. Puhujille voi myös esittää kysymyksiä. Keskustelujen tallenteet ovat nähtävillä Mikkelin yliopistokeskuksen Youtube-kanavalla tapahtuman jälkeen kahden viikon ajan.

Muista myös kirjavinkit Mikkelin Tieteen päiviin Lumme-kirjastosta.

Tieteen päivien ohjelma ja webinaarilinkit yliopistokeskuksen nettisivuilla.