Tarinoiden keräys muraaliin onnistui – Peitsarissa korostuivat luonto, lapsuus ja pappila

Pappilanpuisto Peitsarissa.

Mikalo Oy:n ja Hyvinvoiva asukas -hankkeen yhdessä järjestämä tarinoiden ja muistojen keräys Peitsarista muraalia, eli suurta seinämaalausta, varten onnistui toivotusti. Tarinoita saatiin yhteensä 70.

Tarinoita kerättiin maaliskuun aikana Mikalon nettisivujen kautta, useissa eri Facebook-ryhmissä, alueella asukkaiden kanssa keskustelemalla, sekä alueen asukasaktiivien avulla muun muassa soitteluringeillä. Alun perin tarinoita oli tarkoitus kerätä erilaisissa keskustelutilaisuuksissa ja tapahtumissa, mutta koronarajoitteet estivät tämän.

Tarinoita saatiin aina 1950-luvulta nykypäivään saakka. Muistoissa korostuivat alueen luonto ja eläimet sekä lapsuusajat 80–90-luvuilla. Peitsarin pappilan värikkäästä historiasta kerrottiin tarinoita kuuluisan komentaja Georg Carl von Döbelnin haavoittumisesta vuonna 1795 Porrassalmen taistelussa, aina alkoholiparantolan aikoihin ja tulipaloon vuonna 1992. Keräyksen yhteydessä jopa pappilan viimeinen vuokralainen, siellä asuessaan vielä lapsi, otti yhteyttä ja kertoi lapsuusajan muistoja pappilassa.     

Aineisto on nyt toimitettu muraalin maalaajille, SAV taidekollektiivin Maikki Rantalalle ja Essi Ruuskaselle.

– Tarinoissa ja muistoissa toistuu lapsuuden muistot, pelit ja leikit alueella, sekä ylpeys omaa asuinaluetta kohtaan. Suojalampi on selvästi asukkaille tärkeä, kommentoivat taiteilijat. SAV Taidekollektiivi tuottaa ja toteuttaa korkealaatuisia taidehankkeita, kuten muraaleja Suomessa, katutaidetyöpajoja ja julkista taidetta.

Hyvinvoiva asukas -hankkeen työntekijä Emmi Nykänen kertoo, että aineisto on niin laaja ja mielenkiintoinen, ettei työtä voida tähän lopettaa.

– Olemme julkaisemassa blogin, jossa julkaisemme kaikki kerätyt tarinat nimettöminä, ne ansaitsevat tulla kerrotuiksi. Lisäksi olemme suunnittelemassa opastettua kierrosta ensi kesälle Peitsariin Mikkelin oppaiden kanssa, nimenomaan näihin muistojen alueelle, Nykänen vinkkaa.

Muraali maalataan Peitsarinkuja 9 A–B:n päätyseinään kesän 2021 aikana. Parhaillaan taiteilijat hahmottelevat teoksesta luonnoksen lupa-asioita varten, ja luonnos tullaan esittelemään myös talon asukkaille. Varsinainen maalaustyö alkaa kesäkuun alussa. Mikalon markkinoinnista vastaava Maija Ikonen kertoo, että yhteisöllistä tekemistä pyritään hyödyntämään myös teoksen tuotannossa. Tällä hetkellä selvitellään mahdollisia sponsoreita maalien, välineiden ja nostimen osalta.

Kuva: Näkymä Pappilanpuistosta Peitsarissa.