Uusi merkittävä osaamiskeskittymä ja tutkimusympäristö Memory Lab nousee Mikkeliin

Havainnekuva rakennuksesta.

Mikkeliin syntyy uusi, kansallisesti merkittävä osaamiskeskittymä ja tutkimusympäristö Memory Lab. Se on osa Kalevankankaan Memory Campusta ja palvelee Mikkelissä jo toimivia muistiorganisaatioita ja yrityksiä, mutta luo myös uutta. 

Memory Lab on laaja, vuosina 2021–23 toteutettava kokonaisuus, joka vahvistaa Mikkeliin pitkäjänteisesti rakennettua, valtakunnallisesti ainutlaatuista arkistoinnin, digitoinnin ja tiedonhallinnan osaamiskeskittymää. 

Memory Labin myötä rakennetaan uusia toimitiloja ja hankitaan laitekantaa ja teknologiaa eli varustetaan dataperustaisen tiedon jalostamiseen erikoistunut tutkimusympäristö. Kyseessä on yli seitsemän miljoonan euron investointi, jolle haetaan EU-rahoitusta.

Valtakunnallisesti merkittävä ja kansainvälisesti tunnettu osaamiskeskittymä

Käytännössä Memory Lab tukee myös työpaikkojen ja Kansallisarkiston massadigitoinnin volyymin kasvattamista Mikkelissä.

– Huippuluokan tutkimusympäristöt ovat omiaan vetämään puoleensa huippuosaamista, niin tutkijoita kuin yrityksiä. Tavoitteena on myös tukea uutta opiskelijayrittäjyyttä ja vauhdittaa startup-yritysten kasvua, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko kertoo.  

Xamkissa on tarjolla kaksi alan koulusta: tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus sekä digitoinnin asiantuntijoille suunnattua täydennyskoulutusta. Memory Labin myötä myös uudet koulutusavaukset ovat mahdollisia. 

– Nyt tehty avaus on erittäin tervetullut ja kaupunki kiittää ammattikorkeakoulua Memory Campus -kehittämisalustan kirittämisestä uudelle tasolle. Toteutuessaan Memory Lab edesauttaa merkittävästi alan toimijoita digitointiin ja datan hyödyntämiseen liittyvässä tutkimus- ja kehittämistoiminnassa sekä uuden liiketoiminnan luomisessa alueellemme, Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen summaa.

– Memory Labissa Kansallisarkiston konkreettiset tarpeet kohdistuvat digitointiprosessien kehittämiseen, automatisointiin, laadunvarmistukseen ja datan edelleen käytön parantamiseen. Massadigitointi tuottaa yhteiskunnalle välttämätöntä datapääomaa, jota Memory Lab jalostaa asiakastarpeiden pohjalta. Eli digitoinnissa syntyvän datan ympärille syntyy uutta liiketoimintaa, painottavat tutkimusjohtaja, dosentti Päivi Happonen ja tutkimuspäällikkö Tomi Ahoranta Suomen Kansallisarkistosta.

Yhteiskehittämistä tekoälyn avulla

Memory Lab tarjoaa innovatiivisen ympäristön, jossa voi hyödyntää tekoälyn mahdollisuuksia pitkäkestoisesti säilytettävän datan jalostamiseen ja kaupallisten palvelujen tuottamiseen uusille toimialoille. Toimitilaan on valmis muuttamaan esimerkiksi yritysten muistinhallintaan sähköisiä palveluita tuottava kasvuhakuinen Disec Oy. 

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen