Äänestäminen karanteenissa tai eristyksissä

Kuntavaalien logo.

Henkilöt, jotka on määrätty korona-altistumisen vuoksi karanteeniin tai koronatartunnan vuoksi eristykseen, voivat äänestää kesäkuun 2021 kuntavaaleissa, mikäli karanteeni- tai eristyspäätöksessä on siihen erikseen annettu lupa. 

Jos olet vaalipäivänä sunnuntaina 13.6. karanteenissa tai eristyksessä, voit äänestää ulkotilassa vain oman äänestysalueen toimipisteessä. Toimipiste on kerrottu kotiin lähetetyssä ilmoituskortissa. Ulkoäänestys on mahdollista kaikilla Mikkelin äänestysalueiden äänestyspaikoilla vaalipäivänä klo 10-12 tai klo 17-19 välisenä aikana.

Karanteenissa tai eristyksissä olevan äänestäjän ei tule saapua sisälle vaalihuoneistoon, vaan sen sijaan hänen tulee soittaa vaalihuoneiston ulkopuolella ilmoitettuun vaalilautakunnan puhelinnumeroon. 

Karanteenissa tai eristyksessä oleva henkilö voi äänestää ulkoäänestyspaikassa, mikäli hän pystyy siirtymään äänestyspaikalle ja takaisin ilman kontakteja muihin ihmisiin. Ulkotiloissa tulee pystyä pitämään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin. Sisätiloissa kuten rappukäytävissä ei saa liikkua samaan aikaan muiden henkilöiden kanssa. Lisäksi tulee huomioida, että julkisia kulkuneuvoja ei saa käyttää äänestyspaikalle saapumiseen tai sieltä poistumiseen.  Erityksessä tai karanteenissa olevan tulee käyttää kasvomaskia ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. 

Karanteenissa tai eristyksissä olevan äänestäjän on hyvä selvittää kuntavaaliehdokkaan ehdokasnumero etukäteen, jotta äänestystilanne sujuisi mahdollisimman nopeasti ja juohevasti.