M_itä? Nykytaiteen biennaali Mikkelin taidemuseossa aukeaa huomenna 12.6.

Biennaalin taiteilijat.

Taiteilija Jani Leinosen kuratoima M_itä? Nykytaiteen biennaali kokoaa yhteen itäsuomalaisen taiteen parhaimmistoa, jossa pohditaan, miltä unelmien todellisuus näyttää ilman rajoituksia. Taidemuseon näyttelytilojen lisäksi biennaalin teoksia on sijoitettu Mikkelin keskustaan ja lähiympäristöön. Näyttely on esillä Mikkelin taidemuseossa 12.6.-10.10.2021.

M_itä? Nykytaiteen biennaali on uudenlainen kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen näyttelykokonaisuus Itä-Suomessa. Kyseessä on yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen sekä Kuopion, Mikkelin ja Joensuun taidemuseoiden kesken toteutettu laaja nykytaiteen näyttelyprojekti. M_itä?-biennaalin ideana on yhteistyöhön, vuoropuheluun ja mentorointiin pohjautuva kuratointi, joka tähtää linjakkaaseen nykytaiteen näyttelyyn, nostamalla esiin ammattimaisesti tuotettua ”lähitaidetta” ja taiteilijoita. Yleisölle biennaali tarjoaa kattavan kuvan itäsuomalaisesta nykytaiteesta.

Ensimmäinen M_itä? Nykytaiteen biennaali oli esillä Kuopion taidemuseossa 2019–2020. Mikkelin 2021 näyttelyn jälkeinen biennaali järjestetään Joensuun taidemuseossa 2023. Joensuun jälkeen kierros jatkuu uudestaan Kuopiosta vuonna 2025.

Tänä vuonna Mikkelin Biennaaliin haettiin teosehdotuksia teemalla "paras mahdollinen maailma". Ehdotuksia haettiin eteläsavolaisilta, pohjoissavolaisilta ja pohjoiskarjalalaisilta taiteilijoita ja niitä tuli yhteensä 65 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Näyttelyn kuraattori ja yhteistyömuseoiden kuraattorit valitsivat yhteisvoimin 12 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Mikkelin biennaaliin. Valinnoissa painottui taiteellinen mielenkiinto, ehdotusten tapa käsitellä biennaalin teemaa sekä tavoite rakentaa monipuolinen ja mielenkiintoinen näyttely kuvastamaan alueen tämänhetkistä taidekenttää. 

Teoksia on sijoitettu taidemuseon lisäksi Mikkelin keskustaan ja sen lähettyville, Naisvuoren ja Pursialan välille. Biennaalin omilta sivuilta löytyy kartta, jonka avulla voi tutustua tarkemmin taideteosten sijoituspaikkoihin.

M_itä? Nykytaiteen biennaaliin valittiin seuraavat taiteilijat: Jaakko Autio, Emma Fält, Reetta Gröhn-Soininen, Marjo Hallila, Antti Immonen, työryhmä Unski Immonen ja Väinö Makkonen, Ville Löppönen, Jaana Partanen, Antti Rönkä, Hanna Vahvaselkä, Iida Valkonen ja Tarja Wallius

Mikkelin kauppakeskus Akselin yläkerrassa Maaherrankadulla sijaitseva taidemuseo on auki 3.5.-30.9.2021 tiistaista sunnuntaihin kello 10-17. Taidemuseon aukioloajat, yhteystiedot ja hinnasto löytyvät täältä.

Kuva: M_itä?-biennaalin taiteilijat Mikkelin taidemuseossa.