Matkailijana kotikaupungissa -blogisarja: Huikea Muisti!

sisäkuva Muistista

Kaupungin viestintäpäällikkö Heidi Hänninen vieraili Sodan ja rauhan keskus Muistissa ensimmäisten joukossa. Tässä jutussa hän kertoo omia ajatuksiaan vierailustaan.

Muisti häikäisee puitteillaan ja on upeaa, että kokonaisuus on rakentunut juuri tänne Mikkeliin. Päämajakoulun arvokas vanha rakennus on muuttunut moderniksi tiedekeskukseksi, niin että nykyajan digitaalisia välineitä on valjastettu onnistuneesti osaksi kokemuksen rakentamista.

Itselleni Sodan ja rauhan keskus Muisti jätti vahvan muisti- ja tunnejäljen. Se jälki ei kuitenkaan ole ahdistava vaan enemmänkin eri sukupolvia yhdistävä. Sodan ja rauhan keskus Muisti ei ole perinteinen sotamuseo, jossa keskityttäisiin vain aseisiin ja sotimiseen. Kokonaisuudessa huomioidaan hienosti muun muassa kotirintama ja naisten rooli vaikeina sotavuosina ja siksi se sopii mielestäni jokaiselle historiasta kiinnostuneelle. Itseäni viestinnän tehtävissä työskentelevänä viehätti myös osuus, jossa käsiteltiin propagandaa sota-aikana. Poikkeusolot ja erityisesti sotatila muuttavat olennaisesti tiedon välitykseen liittyviä perusperiaatteita. Perinteisen Päämajamuseon yhdistäminen osaksi Muistin kokemusta tuo hienosti esille paikallisen ulottuvuuden, Mikkelin roolin sota-aikana.

On hienoa, että Muisti on rakentunut juuri Mikkeliin, Päämajakaupunkiin. Tiedän, että Muistilla tulee olemaan tulevina vuosina suuri merkitys kaupungin matkailulle. Toivottavasti myös paikalliset ihmiset ymmärtävät Muistin arvon ja käyvät tutustumassa tähän huikeaan kohteeseen. Useinhan se tahtoo olla niin, että matkaillessa vieraillaan alueen kärkikohteissa, mutta omassa kotikaupungissa kohteet jäävät kokematta. Muisti on sen verran hieno kokonaisuus, että suosittelen siihen tutustumista jokaiselle yli 12-vuotiaalle kaupunkilaiselle!