Vesillä ja mökkitontilla ei pidä liikaa meluta tai hurjastella

Järvimaisema.

Viihtyminen ja turvallisuus muodostuvat ihmisten välisestä yhteispelistä. Patoutuneen koronakansan kesän riennoissa kannattaa muistaa etiketti, jotta naapurustoriidoilta ja vaaratilanteilta vältyttäisiin, olitpa sitten kotona tai mökkipaikkakunnalla.

Suomi on tuhansien järvien maa. Vesistöjä riittää etenkin Mikkelin seudulla ja veneilyharrastus on lisääntynyt. Tärkeää niin retkeilyssä kuin veneilyssäkin on luonnon kunnioittaminen, lisäksi vesiliikenteen säännöt on hyvä hallita ja muistaa. Veneen pitää myös olla varusteltu riittävällä tavalla ja veneessä olijoiden täytyy käyttää pelastusliivejä.

Aivan kuin maanteillä myös vesistöillä tilannenopeus ja muiden huomioiminen nousevat arvoonsa. Älä roskaa ja tee nuotiotuli vain merkityille paikoille rannoilla. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikaan avotulta ei pidä tehdä ollenkaan. Pidä myös lemmikkisi kytkettynä veneretkilläsi.

Rennosti mökillä – Bileet eivät saa häiritä naapurin yöunia

Korona-ajan ilmiönä päätään on nostanut mökkeily ja liikkeellä on paljon uusiakin kesäasunnon omistajia ja käyttäjiä. Mökkeillessä, varsinkin jos lähistöllä on naapureita, on syytä muistaa hiljaisuuden merkitys illan tullen. Parhaatkin juhlat on syytä viettää hiljaisemmin yön pikkutunteina.

Hyväksi säännöksi voi mieleensä iskostaa kotitaloyhtiönsä hiljaisuusajan, jonka aikana ei ole syytä käynnistää moottorisahaa tai pärisytellä ruohonleikkurilla. Mökillään voi tietenkin olla oma itsensä – alasti nurmikon leikkaaminen keskipäivän helteessä ei ole kiellettyä, mutta toisaalta asian ei pidä häiritä sellaisia ihmisiä, jotka eivät moista halua nähdä.

Hyvää veneilykautta ja antoisaa mökkikesää!