Urpolan luontokeskus loistaa yhtenä Saimaa Geopark -kohteista

Veneilyä Urpolanlammella.

Urpolan luontokeskus ja luontopolun ympäristö lekottelevat heinäkuun helteessä. Uutena palveluna Urpolanlammen rannalla on mahdollisuus veneilyyn ja kajakkien käyttämiseen, täysin ilmaiseksi. Toiminnanohjaajaksi tälle kaudelle palkattu Linda Nousiainen näkee ympäristön inspiroivana ja samalla muistutuksena siitä, kuinka upea kokonaisuus on aivan kaupungin keskustan vieressä.

– Kun on ollut kymmenen vuotta ulkomailla, näkee suomalaisen luonnon ja puhtaan veden taas eri tavalla, Linda Nousiainen tuumaa.

– Urpolan alue on upea, meillä on aivan ainutlaatuiset olosuhteet, lisäksi olemme luonnonsuojelualueella, Nousiainen jatkaa.

Koulutukseltaan Nousiainen on ympäristösuunnittelija. Kokemusta on etenkin kiertotaloudesta, mutta myös varhaiskasvatuksesta. Nyt Nousiainen on keskittynyt myös ympäristökasvatukseen, johon luontokeskus ja luontopolku tarjoavat loputtomasti ainesta. Vaikka luontokeskuksen kauden teemana on avaruus ja taivaan ilmiöt, korostuvat ulkona luonnossa tutut elementit: vesi, kasvit, puut ja eläimet. Urpolassa aika tuntuu pysähtyvän – hyvällä tavalla. Vehreys ja vihreys kimaltelevat veden sineä vasten, linnunlaulu kuulostaa suloisimmalta ikinä.

– Luontopolku tarjoaa hienoja mahdollisuuksia lapsille. Samalla on tullut oivallettua, mitä itsekin voi luonnosta oppia.

Linda Nousiainen.
Toiminnanohjaaja Linda Nousiainen. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Saimaa Geopark tutuksi

– Saimaa on aina ollut minulle tärkeä, parhaat muistot ovat Puumalan mökiltä, Nousiainen kertoo ja korostaa Saimaa Geoparkia. Urpolan luontokeskus on yksi Saimaa Geopark -kohteista.

Usea luontokeskuksessa vieraillut on saattanut kuulla Saimaa Geoparkista, mutta ei välttämättä osaa kertoa, mistä on kysymys tai yhdistää Geoparkia Urpolaan. Geologisesti arvokas kokonaisuus eli Saimaan alue Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa sai tänä vuonna Unescon Global Geopark -statuksen.

– Unesco-statusta ei noin vain jaeta. Se, että Saimaa on saanut statuksen, herättää ajattelemaan, mistä on oikeasti kysymys – kaikkea tätä upeutta ei aina itse näe läheltä, Nousiainen sanoo ja muistuttaa, että Mikkelissä on muitakin Geopark-kohteita.

– Kävin Kaihulla ensimmäistä kertaa ja ihastuin siihen. Sininen järvi, vihreä metsä ja upeat harjut. Kävin myös Neitvuorella. Mikä paikka! Ei tarvitse lähteä Kolille asti nähdäkseen sellaisia maisemia. Pandemian aika on käynnistänyt kotimaan matkailun uuden trendin ja uskon, että Saimaa Geopark vahvistaa asemaansa tämän kesän aikana.

Lisätietoa Saimaa Geoparkista: saimaageopark.fi
Linkki: Urpolan luontokeskus Mikkelin kaupungin nettisivuilla.
Linkki: Urpolan luontokeskus Facebookissa
Urpolan luontokeskus Instagramissa: @urpolanluontokeskus

Pääkuva: Urpolan luontokeskuksen kesätyöntekijät Senna Nuotio ja Santtu Marttinen soutelemassa Urpolanlammella.