Mikkelin Tykkipuiston tykit on kunnostettu – Kaupunki tuki kiltalaisten ansiokasta talkootyötä

Tykki maalattavana.

Nuijamiehessä sijaitsevan Tykkipuiston vanhat tykit ovat Mikkelissä olleiden tykistöjoukkojen muistomerkkinä. Nyt tykit on kunnostettu aktiivisten kiltalaisten johdolla ja kaupungin avustuksella.

Vuosien varrella tykkien rungon maali on hilseillyt ja varsinkin pyörien puuosa olivat rapistuneet huonoon kuntoon. Tykkejä on aikaisemminkin puhdistettu, mutta ei kunnostettu ennen tätä kesää.

Mikkelin seudun Kenttätykistökilta ja kaupunki sopivat tykkien kunnostamisesta. Pyörät vietiin kuivumaan tammikuun lopulla. Tykkien rungon hiekkapuhalluksen ja maalauksen hoiti Automaalaamo Tuomo Haapiainen ky.

Kesäkuun alussa käytiin usean kiltalaisen voimin hommaan: Vanha maali poistettiin kulmahiomakoneen fläppilaikoilla ja käsipelillä. Pyörät käsiteltiin useaan kertaan kyllästysaineella. Sen jälkeen kuivuneiden pyörien puuosat maalattiin kolmeen kertaan, pinnat keltaisella ja vanne punaisella maalilla. Teräsvanne ja muut teräsosat sekä pyörän pultit on maalattu mustiksi.

Viimeisessä pyörien maalauksessa oli töissä yhdeksän kiltalaista. Nyt tykit näyttävät sopivilta ja arvokkailta Tykkipuistoon Jalkaväkimuseon viereen. Kunnostajat arvelevat niiden säilyvän kunnossa niin pitkään, että tulevaisuudessa niiden kunnostukseen tarvitaan jo seuraavaa sukupolvea. Kaupunki maksoi kuljetus- ja materiaalimaksuja 4700 euron arvoisesti.

Tykkipuiston tykkien malli on 76K/02. Kaliiberi on 76 mm ja tykit on valmistettu vuonna 1902. Tykkien yhteydessä on Mikkelin kenttätykistöperinteestä kertova laatta. Tykit paljastettiin 14.2.1992. Samalla muistomerkki luovutettiin Mikkelin kaupungille.