Mikkelin seutukirjasto vastaa mikkeliläisiä askarruttaviin kysymyksiin

Mikkelin pääkirjaston rakennus.

Mikkelin pääkirjaston tilanne on herättänyt viime päivinä paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Taustalla on kaupungin aikeet tiivistää konsernitoimintojaan ja sijoittaa asiakaspalvelua kirjaston tiloihin. Seutukirjasto on vastannut Facebook-sivuillaan kaupunkilaisia askarruttaviin kysymyksiin. Kysymykset ja vastaukset ohessa.

Lakkautetaanko lehtisali kokonaan tai minne se siirretään?

Jos suunniteltu asiointipisteen siirto toteutuu, kirjastolla on alustava suunnitelma lehtien lukemisen mahdollistamiseksi. Nykyisessä laajuudessaan lehtisali ei voi siirtyä muualle pääkirjaston tiloihin. Lehtisalia ei voi siirtää ensimmäiseen kerrokseen vaarantamatta esteettömyyttä, viihtyisyyttä ja lukurauhaa. Lähikirjastojen lakkauttamisen jälkeen nykyisestä pääkirjaston kokoelmasta ei voi karsia eli vähentää hyllyjä. 

Kuinka paljon pääkirjaston lehtisalia käytetään? Kuinka paljon kirjastossa on muuten kävijöitä?

Heinäkuussa 2021 (korona-aikaan) lehtisalissa kävi keskimäärin 120 kävijää päivässä. Pääkirjastossa yleisesti käy päivittäin 1000 – 1200 henkilöä.

Voisiko lehtisalin siirtää 2. kerroksen Mikkeli-saliin? 

Mikkeli-sali on normaalisti erittäin kysytty vuokrattava tila. Syksylle 2021 jo sovittuja säännöllisiä tapahtumia salissa ovat muun muassa Ikääntyvien yliopiston luentosarja ja erilaisten yhdistysten kokoontumiset. Tilassa järjestetään myös erilaisia näyttelyitä ja kirjailijavierailuita. Lehtiaineiston tulee olla käytettävissä koko kirjaston aukioloajan, eikä yhteiskäyttö ole kalustuksenkaan puolesta mahdollista. 

Entä muut 2. kerroksen tilat?

Esimerkiksi vapaaehtoisten digiopastukset, sanataidepajat, Taidemusiikkiklubi, kirjaston ja omatoimiset lukupiirit, lasten tiedekerho sekä eri yhdistykset hyödyntävät 2. kerroksen tiloja. Ylä-aulassa ja muissa tiloissa opiskellaan, työskennellään ja kohdataan kavereita ja ihan vain hengaillaan. Kirjasto on kaikille avoin maksuton julkinen tila, joten sitä hyödynnetään ja käytetään moniin tarkoituksiin.

Onko entisen oppimateriaalikeskuksen tila pohjakerroksessa tyhjillään?

Ei ole, entisen oppimateriaalikeskuksen tilassa toimii nykyään lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka Koppa, jonka sijainti on tällaiselle toiminnalle erinomainen. Kirjasto tekee Kopan kanssa tiivistä yhteistyötä.