Anttolan kirkonmäellä järjestetään historiallinen kävelykierros 22.9.

Anttolan kirkonkylää kuvattuna ilmasta.

Joukko Anttolan asukkaita ja kylällä aktiivisesti toimivia tahoja järjestää Anttolan kirkonmäellä historiallisen kävelykierroksen keskiviikkona 22.9. kello 18 alkaen. Osallistujat pääsevät tutustumaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen rakennuksiin ja historiaan entisten asukkaiden ja työntekijöiden tarinoiden kautta.

Ajatus kirkonmäen kierroksesta syntyi diakonissa Reetta Sirkiälle, kun hän sattumalta huomasi, että useat historiallisista rakennuksista täyttävät tänä vuonna pyöreitä vuosia. Anttolan kirkko ja nuorisotalo täyttävät 150 vuotta, seurakuntatalo 70 vuotta. Sirkiä ryhtyi kyselemään ja kirjaamaan ylös alueella toimineiden ja asuneiden anttolalaisten tarinoita, ja ymmärsi pian, että tarinoiden täytyy tulla kuulluiksi. Tapahtuman järjestäjät ovat tutustuneet rakennusten historioihin sekä keskustelleet entisten asukkaiden ja työntekijöiden kanssa, ja nyt tarinat ja kirjoitettu historia muodostavat yhtenäisen koko perheelle sopivan kävelykierroksen.

Kierros on osittain tarinallinen. Osallistujat pääsevät mukaan toimittamaan syksyn satoa Lainajyvästöön, kirjattaviksi kirkon kirjoihin ja matkalle kohti kinkereitä, sekä vierailemaan muun muassa lääkärintalon, pitäjäntuvan ja terveystalon luona. Lyhdyin valaistu kierros päättyy entiselle pitäjäntuvalle (nykyinen nuorisotalo), jossa osallistujille tarjoillaan kinkerikahvit. Kierrokselle osallistujat voivat halutessaan pukeutua tapahtumaan vanhan ajan vaatteisiin.

Tapahtuman järjestelyissä ja myös mukana kierroksella on anttolalaisia, joilla on henkilökohtainen suhde kirkonmäen rakennuksiin ja historiaan. Myös esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto linkittyy olennaisesti alueen historiaan, ja niinpä he ovat omalta osaltaan täydentämässä kierrosta.

Kierroksella liikutaan yhtenä ryhmänä, ja lähtö tapahtuu viljamakasiineilta kello 18. Kierros kestää reilun tunnin. Tapahtumaan voi ennakkoilmoittautua soittamalla, tekstiviestillä tai laittamalla sähköpostia Hyvinvoiva asukas -hankkeen Emmi Nykäselle: emmi.nykanen@xamk.fi, 050 400 2877. Tapahtuma on maksuton. Tapahtumassa noudatetaan ajantasaisia koronarajoituksia ja -suosituksia.

Tapahtumaan kaivataan anttolalaisilta asukkailta lainaan kynttilälyhtyjä. Lainalyhdyn voi toimittaa nuorisotalolle sen aukioloaikoina tapahtumapäivään mennessä. Lyhtyjen lainaajia pyydetään liittämään yhteystiedot lyhtyyn mukaan, jotta se voidaan palauttaa tapahtuman jälkeen.

Tapahtuma on herättänyt yhteisössä ennakkoon runsaasti kiinnostusta, ja suunnitelmissa on kerätä kirkonmäen tarinoita lisää tapahtuman jälkeen. Myös ajatusta tietokirjasta on väläytelty. Anttolan kirkonmäki kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön, ja se on myös mukana Etelä-Savon kulttuuriperintötietokannassa.

Tapahtuman järjestävät Xamkin Juvenian Hyvinvoiva asukas -hanke yhdessä Anttolan alueseurakunnan, Mikkelin kaupungin nuorisopalveluiden, Anttolan asukasyhdistyksen ja Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa, sekä runsaan joukon anttolalaisia historian ja tarinoiden ystäviä.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia