Visit Mikkeli palkittiin kestävän kehityksen sitoumuksesta

Maisema Saimaalla.

Visit Mikkelin Sitoumus 2050 on palkittu yhtenä vuoden parhaista kestävän kehityksen sitoumuksista. Palkinnon myönsi valtioneuvoston kanslian kestävän kehityksen toimikunta. Kyseessä on merkittävä tunnustus Visit Mikkelin ja seudun matkailuyritysten yhteisestä työstä vastuullisen matkailun edistämiseksi.

Palkittu sitoumus on annettu Sitoumus 2050 -palvelussa, jossa yritykset, organisaatiot ja yksityishenkilöt tuovat julki kestävän kehityksen toimiaan ja raportoivat niiden tuloksista. Visit Mikkeli lupaa sitoumuksessaan edistää Mikkelin seudun kestävää ja vastuullista matkailua, lisätä matkailuyritysten tietoisuutta vastuullisuudesta sekä kannustaa matkailijoita kestäviin valintoihin. Visit Mikkelin lisäksi tunnustuksen saivat Ensi- ja turvakotien liitto ja poliisiammattikorkeakoulu. Palkituissa sitoumuksissa korostuvat raadin mukaan hyvä tekemisen meininki, yhteistyö ja vaikuttavuus.

– Mikkelin seudun matkailuyritykset tekevät hyvää ja pitkäjänteistä työtä kestävän kehityksen kaikilla ulottuvuuksilla, kestävät valinnat ovat yrittäjille osa arkea. Autamme yrittäjiä näkemään tämän työn arvon ja viestimään siitä. Erityisesti kansainväliset matkailijat ovat hyvin vaikuttuneita nähdessään työn, jota yrityksissä tehdään, sanoo kestävän matkailun koordinaattori Suvituulia Brohez Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä.

Visit Mikkeli kannustaa seudun matkailuyrityksiä liittymään Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmaan ja hakemaan STF-merkkiä. Merkki edellyttää ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävää toimintaa. Tavoite on, että vähintään 51 prosenttia alueen kansainvälisille markkinoille tähtäävistä matkailuyrityksistä saa merkin. Tällöin koko Mikkelin seutu voi saavuttaa aseman STF-kohteena.

Etelä-Savossa on kehitetty myös oma Saimaan seudun vastuullinen yritys -merkki.

– Matkailijat haluavat tehdä kestäviä valintoja, mutta heidän on vaikea löytää tietoa matkailuyritysten vastuullisista teoista. Saimaan seudun vastuullinen yritys -merkki helpottaa tätä. Merkin saaneet yritykset kertovat matkailijoille vastuullisesta teoistaan sekä omissa kanavissaan että Visit Mikkelin verkkosivulla. Merkki ei korvaa esimerkiksi STF-merkkiä tai ympäristösertifikaattia, mutta se auttaa vastuullisuuspolulle lähteneitä matkailuyrityksiä tekemään työtään näkyväksi alusta alkaen, sanoo vastuullisuuslähettiläs Sanna Eerikäinen Visit Saimaa -hankkeesta.

– Visit Mikkeli haluaa luoda Mikkelin seudusta alueen, jossa matkailijat ja vapaa-ajan asukkaat voivat vierailla hyvällä omallatunnolla luottaen siihen, että matkailuyritykset toimivat vastuullisesti. Haluamme myös auttaa alueemme yrityksiä vastuullisuuden polulla tarjoamalla konkreettista apua ja tukea muun muassa sertifikaattien hakemisessa. Tavoitteemme on yhteistyössä yritysten kanssa saavuttaa STF-merkki koko alueelle, linjaa matkailujohtaja Maisa Häkkinen.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia