Jokaisen nuoren mieli on arvokas – Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10. lokakuuta

Käsi, joka pitelee puun lehteä.

Sunnuntaina 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää teemalla Jokaisen nuoren mieli on arvokas

Kuluvan viikon aikana mielenterveyteen liittyvät asiat ovat näkyvästi esillä mikkeliläiskouluissa. Kouluterveystutkimuksen mukaan nuorten mielenterveyden pulmat ja yksinäisyyden kokemus ovat kahden viime vuoden aikana lisääntyneet. 

Jokainen nuori ansaitsee tulla kuulluksi ja kohdatuksi – niin perheessä, koulussa, harrastuksissa kuin palveluissa. Kohtaamalla nuoret aidosti voimme vahvistaa nuorten hyvinvointia koronakauden haasteiden ja koettelemusten jälkeen.

Kuinka kuunnella ja kohdata nuoria paremmin?

1. Kiinnostu nuoresta ja kysy, mitä kuuluu

Osoita kiinnostusta nuorta kohtaan. Joskus voi toimia kysymys: "Miten menee?", jokin toinen kerta taas: "Onko kaikki okei, haluaisitko jutella?"

Kiinnostusta voi osoittaa myös olemalla nuorelle läsnä.

2. Huolten ilmaantuessa ole kuulolla ja anna tukea

Jos nuoren kanssa jutellessa nousee esiin huolia, ei haittaa, että asioihin ei aina ole ratkaisuja. Nuoret eivät useinkaan kaipaa neuvoja vaan enemmänkin sitä, että joku kuuntelee ja on kiinnostunut.

Uskalla myös kysyä suoraan, jos epäilet nuorella olevan itsetuhoisia ajatuksia. Se ei ole aina helppoa, mutta tärkeää.

3. Välitä myötätuntoa, toivoa ja armollisuutta itseä kohtaan

Aikuinen voi välittää nuorille myötätuntoa ja toivoa sekä nostaa esiin myönteisiä puolia. Muistuta nuoria myös itsemyötätunnosta ja armollisuudesta itseä kohtaan. Aikuisena voit näyttää näissä esimerkkiä.

Rohkaise ottamaan itselle sopivan kokoisia askeleita elämässä. Omaa polkua saa etsiä rauhassa. Valitsipa miten vain, kaikesta voi oppia. Usein rohkaiseminen lempeästi kannustaen toimii paremmin kuin puskeminen.

4. Huomioi nuoren näkökulma pettymyksissä

Aikuisten tehtävä on muistuttaa suhteellisuudentajusta pettymyksissä. Nuoren ajattelussa voi näkyä ajattelun ehdottomuutta ja kypsymättömyyttä. Jo yhden pettymyksen jälkeen hanskat voivat lentää tiskiin. Aikuisten osoittama myötätunto on siksi erityisen arvokasta.

Voit myös miettiä, onko sinulla mahdollisuus lohduttaa nuorta esimerkiksi tarjoamalla korvaavia kokemuksia peruuntuneiden tilalle.

5. Bongaa nuoren vahvuuksia

Auta nuoria huomaamaan vahvuutensa, ja ota tavaksi sanoittaa niitä ääneen. Huomioi hetket, jolloin nuori on ollut sinnikäs, avulias tai vaikkapa vitsikäs. Lausu myös nuorelle spontaaneja kohteliaisuuksia ja myönteisiä huomioita.

Vahvuusbongaus voi tuoda hyvää mieltä molemmille. Voitte myös miettiä yhdessä, mitä positiivista voi olla heikkouksina ajatelluissa ominaisuuksissa. Muistele omaa nuoruuttasi: kenen rohkaisevat sanat jäivät sinulle mieleen?

6. Viljele iloa ja huumoria

Huumori voi luoda yhteisen kielen nuorten kanssa, vaikka muuten olisi hankalaa. Kohtaa siis nuoria leikkimielisesti ja tietyllä kepeydellä, pilke silmäkulmassa. Myös kyky nauraa itselleen on tärkeää. Myönteinen huumori ei koskaan tarkoita mollaamista tai naurunalaiseksi saattamista. Naura siis nuoren kanssa, älä nuorelle.

7. Ole avoin: opi nuorilta uutta

Nuorissa on ajattelun joustavuutta, jolla he luovivat moninaisessa, muuttuvassa maailmassa. Kun kohtaat nuoren avoimin mielin, voit kuulla paljonkin innostusta, ideoita, unelmia, tavoitteita ja tuoreita näkemyksiä. Mitä uusia näkökulmia voit itse saada nuorilta?

Nuorilta kannattaa myös kysyä toiveita yhdessä tekemiselle ja ajan viettämiselle. Jos nuori ehdottaa spontaanisti jotain uudenlaista yhdessä tekemistä, ota koppi vastaan ja lähde kokeilemaan!